Poistky na autá zlacneli, konkurencia rastie

Ceny povinného zmluvného poistenia klesajú. Poisťovne už postupne zverejňujú nové ceny a zatiaľ prevláda mierny pokles cien alebo ich udržanie na doterajšej úrovni.

15.10.2012 13:40
nehoda, auto, poistenie, pzp Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Vodičom nahráva, že na trh prichádza ďalšia poisťovňa. Rast konkurencie v minulosti vždy ceny znížil. Väčšie poisťovne síce tvrdia, že ceny už nie je kam znižovať, vývoju sa však doteraz vždy prispôsobili. Uzatváranie nových zmlúv v tomto čase sa týka až milióna vodičov. Ostatní ročnú poistku uzatvárajú v inej časti roka.

Ceny postupne klesali už v priebehu tohto roka. „Keď si porovnáme počet registrovaných vozidiel so zaplateným povinným zmluvným poistením, tak vidíme okolo štvorpercentný pokles priemernej ceny,“ povedal Imrich Fekete, riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov. V minulom roku vodič zaplatil priemerne 136 eur za poistenie svojho automobilu. Tento rok by priemerná cena mala klesnúť na 130 eur a na budúci rok pôjde zrejme ďalej dole.

Všetci vodiči sa však na pokles cien nemôžu spoliehať. Napríklad v prípade nehody môže cena poistky ísť hore. Zdraženie môžu čakať aj ženy za volantom. Poisťovne totiž doteraz v cenách zväčša zohľadňovali, že ženy jazdia opatrnejšie, a tak nemali také drahé poistky ako muži. Od polovice decembra však toto kritérium pri stanovení ceny poisťovne používať nemôžu, keďže Európsky súd pre ľudské práva to označil za diskriminačné.

Trh tak nakoniec nepremietol do cien poistiek zvyšovanie zákonom stanovených limitov, do ktorých musí poisťovňa uhradiť škodu spôsobenú vozidlom pri dopravnej nehode. V roku 2012 stúplo poistné plnenie z 2,5 milióna eur na päť miliónov pri škodách na zdraví a z 0,5 milióna na jeden milión eur pri škodách na majetku.

Novou poisťovňou, ktorá by mala trh oživiť, je rumunská Astra Asigurari. Poisťovňa už pred troma rokmi podliezla ceny poistenia vozidiel v susednom Maďarsku. „Na slovenský trh s povinným zmluvným poistením sa budeme snažiť prísť ešte v tomto roku,“ potvrdil Ondrej Zaťko z poisťovne Astra.

Poisťovne zatiaľ hovoria najmä o zlacňovaní. Napríklad v poisťovni Uniqa vyjde poistka na Škodu Octavia 1,9 TDI pre vodiča staršieho ako dvadsaťštyri rokov na 144 eur, čo je zlacnenie o 34 eur. „Výrazne sme znížili sadzbu pri objeme motora nad 2 500 cm3. Taktiež sme znížili sadzby pre kubatúry do 1 100, 1 501–1 600 a od 1 801 – 2 300 cm3,“ povedal Michal Nestarec, hlavný špecialista pre povinné zmluvné poistenie v Uniqa. „Vzhľadom na vývoj na poistnom trhu, ako i trendy v automobilovom priemysle, teda preferovanie iných objemových motorov, sme pristúpili k prehodnoteniu rozdelenia kubatúr pri osobných a dodávkových vozidlách,“ dodal Nestarec.

Menej pýtať za poistenie auta plánuje aj poisťovňa Union. „Klienti môžu očakávať zníženie cien v jednom z našich produktov a najvýhodnejšie podmienky im ponúkneme pri dojednávaní prostredníctvom našej webstránky,“ povedala hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová. Nové cenníky plánuje poisťovňa zverejniť už v pondelok a zvyšovanie cien neplánuje pri žiadnom type motorových vozidiel.

O možnom zvyšovaní cien zatiaľ otvorene hovorí len poisťovňa Genertel. „Čo sa týka samotných cien povinného zmluvného poistenia, stále analyzujeme, akým smerom ich upravíme. Môže sa stať, že ich vývoj bude kopírovať rast spotrebiteľských cien v ekonomike,“ povedal Marek Michlík, hovorca Genertel poisťovne. Táto on line poisťovňa začala na Slovensku podnikať pred dvoma rokmi a jednými z najnižších cien na trhu sa snažila získať vodičov jazdiacich bez nehody.

Podľa zákona musia poisťovne zverejniť nové cenníky najneskôr do konca tohto mesiaca. Šoféri podľa zákona môžu svoju poistku vypovedať šesť týždňov pred skončením zmluvy. V minulosti s tým boli problémy, keďže časť vodičov sa nové ceny dozvedela neskoro. Minulá vláda to však zákonom upravila a poisťovne musia zo zákona dva mesiace pred skončením zmluvy informovať klienta o novej cene, prípadne o nových poistných podmienkach.

Viaceré poisťovne ešte nové ceny nemajú. Pripravuje ich stále aj líder na trhu poisťovňa Kooperativa. „Nové cenníky povinného zmluvného poistenia plánujeme zverejniť v zákonom stanovenom termíne,“ povedala vedúca oddelenia makretingu poisťovne Erika Barkolová. Podobne je na tom aj poisťovňa Allianz. Niektoré poisťovne zverejnili, ako budú postupovať. „Aj naďalej budeme uplatňovať princíp spravodlivej cenotvorby v závislosti od rizikovosti vodičov. Výhodnejšie ceny budú mať vodiči jazdiaci bez nehôd,“ povedala hovorkyňa Generali Slovensko Lucia Makayová.

Nízke ceny povinného zmluvného poistenia majú však aj odvrátenú tvár. Veľa vodičov sa sťažuje napríklad na to, že poisťovne nechcú uhrádzať rozbitie čelného skla automobilu. „Ak vodič preukáže, že sklo mu rozbil kameň letiaci od iného motorového vozidla, tak poisťovňa musí škodu preplatiť,“ hovorí Fekete. To v praxi môže byť problém, keďže vodič si nie vždy na diaľnici zapíše značku vozidla, od ktorého mu letiaci kameň rozbil čelné sklo. Na druhej strane práve pri čelných sklách je veľa poistných podvodov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba