Životné poistenie nie je zadarmo. Poisťovne pýtajú poplatky

Rovnako ako banky za vedenie účtu alebo za poskytnutie hypotéky si aj poisťovne pýtajú od svojich klientov poplatky. Tie bývajú priamo zakomponované v poistnom, a preto mnohí ľudia ani netušia, že nejaké platia.

10.09.2012 06:30
poistenie, poisťovňa, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Kým banky majú svoj cenník uverejnený na internete a nájsť ho možno aj v pobočke, vďaka čomu si každý môže porovnať poplatky v jednotlivých v bankách, v prípade poisťovní je to zložitejšie. Záujemcovia o životné poistenie by len márne hľadali na internetových stránkach viacerých poisťovní kompletný a prehľadný sadzobník.

Viaceré poisťovne nezaslali cenník ani po tom, čo sme ich o to požiadali. „Poplatky sú internou záležitosťou spoločnosti a každý klient je s nimi oboznámený prostredníctvom poistných podmienok v čase uzatvorenia poistnej zmluvy,“ napísali predstavitelia spoločnosti MetLife Amslico. „Výška poplatkov je individuálna pre konkrétny produkt a závisí od viacerých faktorov ako napríklad výška a doba platenia poistného,“ povedala hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko Lucia Makayová.

Hovorkyňa ČSOB Poisťovne Zuzana Eliášová zase odpísala, že ceny je možné nájsť na internetovej stránke www.csob. sk. Tu sa nachádza v sadzobníku sporiacich produktov. Allianz a Wüstenrot poisťovňa poslali linky na jednotlivé cenníky. AXA Poisťovňa cenník poslala priamo v odpovediach. Viaceré poisťovne poslali len výňatok z cenníkov.

Ceny sa líšia na základe toho, či ide o kapitálové alebo investičné životné poistenie. „Pri kapitálovom poistení sú poplatky zakalkulované už v samotnom poistnom,“ povedala hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Michaličová. „Pre investičné životné poistenie sú sadzobníky poplatkov v závislosti od dojednaného programu životného poistenia,“ vraví hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne Lucia Muthová.

Z cenníkov, ktoré sú na internete a ktoré nám poisťovne zaslali, vyplýva, že viaceré poisťovne si pýtajú mesačný poplatok za správu. Klienti Union poisťovne zaň zaplatia jedno euro, Allianz si zase od ľudí, ktorí platia poistné mesačne, pýta 1,70 eura. Klienti, ktorí platia poistné štvrťročne, polročne alebo ročne, zaplatia nižší poplatok. Viaceré poisťovne si pri investičnom poistení pýtajú aj alokačný poplatok, ktorý je najvyšší v prvom roku poistenia. Napríklad klienti ČSOB Poisťovne zaplatia v prvom roku na tomto poplatku 21 percent z poistného. V ďalších rokoch tento poplatok pohltí tri percentá z poistného. Najmä vďaka tomuto poplatku je pre ľudí veľmi nevýhodné, ak poistenie zrušia v prvých rokoch. Poisťovňa im v takom prípade vráti väčšinou menej peňazí, ako sem vložili.

Poisťovne síce umožňujú pri investičnom poistení robiť mimoriadne vklady či výbery, aj za túto operáciu si však väčšinou účtujú poplatok vo výške niekoľkých percent z vkladu či z výberu. Okrem toho poisťovne klientom strhávajú aj poplatky pre správcovskú spoločnosť, do ktorej fondov investujú. Ešte pred uzatvorením zmluvy by si každý mal preto od poisťovne vypýtať prehľad poplatkov, ktoré bude musieť zaplatiť. Od poisťovacieho agenta by si mal zároveň nechať vysvetliť, čo tieto poplatky pre neho znamenajú. V opačnom prípade sa môže stať, že napriek vysokému výnosu, ktorý mu jeho investičné poistenie prinesie, dostane na konci vďaka poplatkom menej peňazí, ako pôvodne investoval.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba