Na dovolenku si treba pribaliť európsky preukaz i cestovné poistenie

Pred cestou do zahraničia netreba zabúdať nielen na cestovný pas či plavky, ale ani na cestovné poistenie. Skontrolovať by ste si mali aj platobné karty. Väčšina ľudí tak aj robí. Podľa prieskumu ING poisťovne patria Slováci pri cestovaní do zahraničia medzi najzodpovednejších v Európe. Bez cestovného poistenia nevycestuje až 80 percent z nich. Európsky priemer pritom dosahuje 55 percent.

12.07.2012 10:50
leto, pláž, slnko, opaľovanie, UV faktor, krém,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že na cestách po krajinách Európskej únie nepotrebujú cestovné poistenie, veria, že im postačí Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten vydávajú zdravotné poisťovne a v Európskej únii zabezpečuje rovnakú zdravotnú starostlivosť, akú majú domáci obyvatelia. To však znamená, že kto sa spoľahne na európsky preukaz, musí rovnako ako domáci za zdravotnú starostlivosť aj doplácať. Poistenie liečebných nákladov, ktoré je hlavnou súčasťou cestovného poistenia, za klienta uhradí aj túto spoluúčasť. Z cestovného poistenia možno preplatiť aj prevoz pacienta na Slovensko či zdravotnú starostlivosť v zariadeniach, ktoré nie sú súčasťou systému zdravotného poistenia v danej krajine.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Európsky preukaz zdravotného poistenia verzus cestovné poistenie

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Po cestách v krajinách únie sa však neoplatí úplne sa spoľahnúť len na komerčné cestovné poistenie. To totiž väčšinou býva obmedzené maximálnou sumou, ktorú poisťovňa za klienta preplatí, pričom európsky preukaz takýto limit nemá. Preto je najvýhodnejšie, ak si cestovatelia okrem cestovného poistenia vybavia aj európsky preukaz. Všetky zdravotné poisťovne ho vydávajú bezplatne. Na jeho vydanie majú síce 30 dní, ale kto potrebuje vycestovať skôr, môže požiadať o náhradný certifi kát, ktorý poisťovne vydávajú na počkanie a platí tri mesiace.

Cestovné poistenie možno v niektorých poisťovniach uzatvoriť s okamžitou platnosťou, no viaceré vyžadujú, aby ho klient uzatvoril aspoň deň vopred. Netreba pritom chodiť vôbec do pobočky. Cestovné poistenie možno vo viacerých poisťovniach uzatvoriť cez internet, sme alebo prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne. „Pri uzatváraní cestovného poistenia netreba zabudnúť uviesť, do akej krajiny klient cestuje a aké aktivity bude v zahraničí vykonávať. Na športy, ku ktorým patrí napríklad aj potápanie či rafting, je potrebné sa pripoistiť,“ povedala Judita Smatanová z Union poisťovne. V opačnom prípade sa môže stať, že poisťovňa odmietne preplatiť napríklad úraz, ktorý vznikne pri športe, ktorý si cestujúci nepoistil.

Pred odchodom na dovolenku treba skontrolovať aj svoje platobné karty. Dostatočná suma na účte totiž nemusí znamenať, že budete schopní zaplatiť vysoký účet. Ak budete chcieť zaplatiť napríklad vyššiu sumu za hotel, môže sa stať, že vám to neumožní limit na karte. Viaceré banky umožňujú tento limit zvýšiť okamžite na základe telefonickej žiadosti alebo cez internet. V niektorých bankách však klienti musia o zvýšenie limitu požiadať vopred v pobočke.

Dovolenkári, ktorí chcú v zahraničí platiť kreditnou kartou, v banke so žiadosťou o okamžité zvýšenie limitu nepochodia. Keďže klient si pri každom použití kreditky požičiava peniaze od banky, výška úverového limitu závisí od jeho príjmu. Ak si chce niekto požičať viac peňazí, musí vydokladovať, koľko zarába.

Viaceré banky ponúkajú k platobným kartám aj cestovné poistenie. Väčšinou nie je automaticky súčasťou karty, ale klient musí zaň zaplatiť zvlášť. V porovnaní s klasickým cestovným poistením býva poistenie ku kartám lacnejšie, ale zároveň banky núkajú zväčša nižšie maximálne poistné krytie ako poisťovne. Výhodou poistenia ku karte je, že cestovné poistenie netreba uzatvárať pri každej ceste do zahraničia, ale majiteľ karty ho má k dispozícii stále. Oplatí sa preto najmä ľuďom, ktorí do zahraničia cestujú pravidelne.

debata chyba