Nové kalkulačky poistného pre SZČO a dobrovoľne poistených od januára 2019

Sociálna poisťovňa v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára 2019 pripravila kalkulačky.

06.12.2018 06:00
dôchodok, predčasný dôchodok, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Nové kalkulačky sú prístupné cez webovú stránku Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti Poistné alebo Kalkulačky. Záujemcom poslúžia pre informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. januára 2019. Použitie kalkulačiek je jednoduché:

SZČO si v kalkulačke najprv zadá príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti, následne aj čiastkový základ dane a zaplatené poistné (na povinné verejné zdravotné poistenie a povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity). Takto si vypočíta vymeriavací základ a tiež jednotlivé sumy poistného. Ide o poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. SZČO sa dozvie aj to, koľko je celkové poistné, ktoré je povinná mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.

Dobrovoľne poistená osoba si v kalkulačke najprv určí, aký je typ dobrovoľne poistenej osoby (pomôcku s popisom nájde pri kalkulačke), zadá svoj vymeriavací základ a kalkulačka jej informatívne vypočíta jednotlivé druhy poistného a ich súčet. Takto sa informatívne dozvie, koľko má celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #živnostník #SZČO #poistné #dobrovoľne poistená osoba #kalkulačka #zárobková činnosť