Nájomcovia pozor: Poistenie majiteľa sa na vaše veci nevzťahuje

Ak dôjde napríklad k požiaru a majiteľ je poistený, poisťovňa mu preplatí škodu. Nárok na poistné plnenie sa však vzťahuje výlučne na majetok vlastníka bytu.

26.09.2018 11:00
vyúčtovanie, byt, bývanie, dane Foto:
Ilustračné foto
debata
Nájomca z poistenia prenajímateľa nemá nárok na poistné krytie svojho majetku. Poistenie tak potrebuje nielen majiteľ nehnuteľnosti, ale aj nájomník.

====== Poistenie domácnosti ======

„Nájomcovi odporúčame uzavrieť poistenie domácnosti, ktoré kryje jeho vlastný hnuteľný majetok, ktoré si so sebou prinesie do prenajatého bytu,“ radí Ľubica Dragúňová z Odboru poistenia personálneho majetku poisťovne Generali. Poistenie domácnosti nájomcovi vynahradí škody na hnuteľných veciach spôsobené živelnými rizikami, ako je požiar, výbuch, víchrica, atmosférické zrážky, a taktiež poskytne náhradu za ukradnuté či vandalom poškodené veci. Poistenie kryje aj škody na hnuteľných veciach spôsobené povodňou a záplavou, a tiež vodou z vodovodných zariadení.

Majetok nájomcu možno poistiť

„Poistenie sa vzťahuje napríklad na počítač, mobilný telefón, obuv a oblečenie, ale aj posteľ, matrace, nábytok či mikrovlnku a chladničku. Súčasťou poistenia domácnosti sú aj maľovky, tapety, podlahy a priečky, to znamená všetky stavebné súčasti, ktoré si namontoval nájomca na vlastné náklady. Celková hodnota týchto vecí tvorí poistnú sumu, za ktorej stanovenie zodpovedá poistený nájomca,“ vysvetľuje Ľubica Dragúňová.

Poisťovňa zároveň upozorňuje aj na častý prípad podpoistenia, čiže zvolenie nižšej poistnej sumy klientom, než je skutočná hodnota poistených vecí. „Ak by si poistený nájomca zvolil nízku poistnú sumu, tá mu pri poistnej udalosti nemusí postačovať na znovuobstaranie zničených vecí,“ upozorňuje Ľubica Dragúňová.Počas bývania však nájomca zvyčajne postupne nadobúda ďalšie hnuteľné veci, napríklad si kúpi nové spotrebiče ako je práčka alebo rýchlovarná kanvica. „V takom prípade odporúčame navýšenie poistnej sumy o hodnotu nových vecí v prenajatej domácnosti,“ radí Dragúňová.

Poistenie občianskej zodpovednosti

K poisteniu domácnosti poisťovňa odporúča uzavrieť aj poistenie občianskej zodpovednosti kryjúce škody, ktoré spôsobí poistený tretím osobám. Toto poistenie odporúča poisťovňa aj pre nájomcov. „Je to druh zodpovednosti za škodu, ktorú môže spôsobiť nájomca užívaním domácnosti v prenajatom byte susedom, napríklad ak ich vytopí pri používaní práčky či umývačky riadu. Toto poistenie rovnako kryje aj škody, ktoré spôsobí nájomca na majiteľových veciach, napríklad poškodí pri varení varnú dosku alebo znehodnotí chladničku. Taktiež poistné udalosti, pri ktorých dôjde k poškodeniu pevných súčastí bytu samotným nájomcom, sú hradené práve z tohto poistenia,“ dopĺňa Dragúňová.

Nájomca nepotrebuje súhlas majiteľa

Poistenie domácnosti a poistenie zodpovednosti z občianskeho života si nájomca môže uzavrieť aj bez vedomia majiteľa bytu. Nemusí mať dokonca v prenajímanom byte ani trvalé či prechodné bydlisko. K uzavretiu poistenia domácnosti mu stačí iba občiansky preukaz a adresa nájmu. Odporúčame však priložiť aj približný zoznam hnuteľných vecí, ktoré sa v domácnosti nájomcu nachádzajú, napríklad práčka, mikrovlnná rúra, mobil, počítač a podobne. Prípadné zmeny v zozname hnuteľných vecí nájomcu odporúčame nahlásiť do poisťovne. Pri uzavretí poistenia zodpovednosti za škodu z občianskeho života stačí iba občiansky preukaz nájomcu.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poistenie domácnosti #nájom bytu