Máte bývanie poistenú na správnu sumu? Pri škode môžete dostať menej peňazí

Napriek tomu, že mnohí ľudia si uvedomujú nutnosť mať poistné svoje bývanie, veľakrát majú uzatvorené staré poistné zmluvy.

29.09.2018 06:00
dom, starostlivosť o domácnosť, bývanie, oprava... Foto:
Ilustračné foto
debata
Poistné sumy v takom prípade už dávno nezodpovedajú súčasnej hodnote poistených vecí. “Ak máte napríklad zmluvu spred roka 1989 alebo na viac ako 15 rokov, treba ju čím skôr vypovedať a uzavrieť novú. Je totiž nastavená na hodnotu, ktorá dnes absolútne nepostačuje na obnovu zničeného bývania,” tvrdí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Problémom podpoistenia je, že klient v prípade poistnej udalosti dostane menej peňazí, ako je jeho skutočná škoda. Ak má napríklad poistenú domácnosť na 10-tisíc eur, pričom skutočná hodnota vecí v domácnosti je 20-tisíc eur, je poistený len na 50 percent skutočnej hodnoty. To znamená, že od poisťovne dostane preplatenú len polovicu škody.

“Úplným základom je poistná suma vo výške 10 až 15-tisíc eur, no pri dnešných cenách spotrebičov, nábytku a práce odporúčam nastaviť si krytie minimálne na 20-tisíc eur. V prípade rodinného domu je potrebné započítať do tejto sumy aj záhradné nástroje a náradie uložené v garáži či záhradnom domčeku,” vraví senior konzultant spoločnosti Brokeria Ivan Kahanec.

Nastaviť si veľmi vysokú poistnú sumu sa však neoplatí. Klient síce platí drahšiu poistku, ale v prípade poistenej udalosti mu poisťovňa uhradí len skutočnú škodu.

Odborníci radia skontrolovať si svoju poistnú zmluvu aspoň každé štyri roky. Ak nezodpovedá súčasnému stavu, treba ju prerobiť. V poslednom období sa napríklad zvýšili ceny nehnuteľností. Ľudia, ktorí majú poistený svoj dom alebo byt, by si tak mali skontrolovať, či poistná suma zodpovedá aktuálnej situácii na trhu. Stačí si pozrieť inzeráty, za koľko sa podobné nehnuteľnosti v súčasnosti predávajú.

Pri poistení domácnosti sa zase môže stať, že ľudia postupne nakúpia nový nábytok či spotrebiče a preto poistná suma už nemusí stačiť. Predovšetkým ak si niekto kúpi byt alebo dom, veľakrát ho zariaďuje postupne. Po piatich rokoch tak má zariadenie výrazne vyššiu hodnotu, ako keď sa do bytu nasťahoval.

Ľudia, ktorí nechcú byť v prípade škody ukrátení, by si mali skontrolovať aj to, či majú svoju nehnuteľnosť dostatočne zabezpečenú. V závislosti od poistnej sumy majú jednotlivé poisťovne stanovené, či je potreba mať bezpečnostný zámok, bezpečnostné dvere alebo vonkajšie žalúzie. V prípade, že má niekto poistené aj šperky, ktorých hodnota je minimálne 2 500 eur, musí ich mať väčšinou v trezore.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti