Máte cestovné poistenie? Kedy vám poisťovňa nič nepreplatí

Pre mnohých ľudí je už samozrejmosťou, že si pred cestou do zahraničia uzatvoria cestovné poistenie. Veľakrát sa však môže stať, že poisťovňa klientovi nič nezaplatí.

30.07.2018 14:47
vodný skúter, leto, dovolenka, kúpanie, letná... Foto:
Jazda na vodnom skútri býva väčšinou automaticky súčasťou cestovného poistenia.
debata (1)

V poistnej zmluve sú vždy uvedené aj výluky z poistenia. Poisťovne nemusia nič platiť napríklad v prípade, že na vznik poistnej udalosti malo zásadný vplyv použitie alkoholu či iných omamných látok.

„Špeciálne by sme chceli upozorniť, že v prípade zachraňovacích akcií sú z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu, vplyvom návykových látok alebo nadmerným užitím liekov bez lekárskeho predpisu. Zaznamenávame totiž prípady utopenia v mori v dôsledku požitia alkoholu. Evidujeme tiež viaceré úrazy následkom požitia omamných látok v krajinách, kde je ich požitie povolené. Aj napriek tomu sú udalosti vplyvom požitia omamných látok z poistenia vylúčené,“ tvrdí riaditeľka oddelenia komunikácie Uniqa poisťovne Silvia Vlasková.

Poisťovňa použitie alkoholu či iných omamných látok zisťuje napríklad z lekárskej správy, policajnej správy či zo správy o úmrtí.

Problém môžu mať aj ľudia, ktorí chcú v zahraničí vykonávať rizikové športy. Tie si totiž treba zvyčajne dopoistiť.

Klasické letné športy ako je člnkovanie, jazda na vodnom bicykli či na vodnom skútri sú zvyčajne automaticky súčasťou cestovného poistenia a netreba za ne zvlášť doplácať. Dopoistiť treba väčšinou horolezectvo, skalolezectvo, skialpinizmus, diaľkové plávanie nad 10 kilometrov, parašutizmus, alpinistiku, jaskyniarstvo, lietanie, paragliding či bungee-jumping.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie