V lete hrozia deťom úrazy. Ako im predísť?

Počas letných prázdnin sa stáva najviac detských úrazov. Deti sa hrajú, behajú po vonku či pri vode a preto sa zvyšuje aj možnosť, že sa im stane úraz.

04.07.2018 11:54
kúpanie, kúpalisko, kúpanie, plávanie, bazén,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Každý takýto úraz ohrozuje pritom nielen samotné dieťa, ale má aj finančné dôsledky pre celú rodinu. „Najmä v prípade trvalých následkov to môže byť tvrdý zásah do rozpočtu, ktorý nemusí rodina finančne zvládnuť,“ upozorňuje Darina Huttová, generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov.

Pomôcť prekonať takúto situáciu môže poistenie. „Pri výbere poistky zvažujte, aké riziká chcete poistiť a či je výška ich krytia opodstatnená,“ vraví Huttová. Zohľadniť pritom treba všetky riziká, ktoré môžu pri letných aktivitách hroziť. Poistka by podľa Huttovej mala kryť náklady na ochranu pre prípad potreby lekárskeho ošetrenia, úrazu, ale aj smrti a potreby prevozu ostatkov (tzv. repatriácia), a to napríklad z cudziny domov, ak dôjde k úmrtiu.

Najčastejším úrazom pri deťoch sú zlomeniny. Aj keď sú veľakrát bez trvalého následku, jeden z rodičov musí počas liečenia dieťaťa zvyčajne zostať doma, čo sa odrazí na znížení jeho príjmu. Náhradu príjmu môže v tomto prípade zabezpečiť poistenie denného odškodného z dôvodu úrazu. „Pozor na definíciu poistnej udalosti v jednotlivých poisťovniach. Všímajte si, aká je nastavená minimálna doba liečenia úrazu konkrétnou poisťovňou, aby to bolo ňou uznané za poistnú udalosť. Sú poisťovne, ktoré uznajú liečenie doby úrazu už za 5 dní, iné až po 14 dňoch. Rovnako dôležité je všímať si aj výluky, teda vymedzenie udalostí, ktorých sa poistenie netýka,“ hovorí Huttová.

Ako minimalizovať riziko úrazu

1. Prvoradá je prevencia

Dieťaťu treba vysvetliť nielen to, čo je bezpečné a čo nie, ale mu ani nedávať príčiny, ktoré by k úrazu mohli viesť. Doma ho napríklad nechávajte samé len na nevyhnutný čas a len vtedy, keď mu dôverujete, že sa bude správať zodpovedne. Vždy ho zamestnajte bezpečnou hrou a činnosťami. Z dosahu dieťaťa odstráňte všetky predmety, ktoré by mohli spôsobiť jeho úraz. Okná zaistite proti otvoreniu poistkou. Sieťka na hmyz však nie je poistkou. Nevykladajte predmety, s ktorými by sa chcelo hrať, sladkosti či iné lákavé veci na vyššie, ale viditeľné miesto. Dieťa by zbytočne viedli k štveraniu sa na stoličku, čo by mohlo skončiť pádom. Elektrické zásuvky zaistite. Dieťa poučte a vysvetlite mu hrozby. Pravidelne ho telefonicky kontrolujte.

2. Potulky po vonku odložte

Ak je vaša ratolesť menšia, určite ju nenechajte potulovať po vonku samú, kým ste v práci. Stať sa môže čokoľvek. Potulky nechajte až na čas, kedy budete môcť vy či niekto známy na dieťa dozerať, prípadne mu byť na blízku. Ak sa dieťa doma samé nudí, pozrite si spolu na internete prázdninové aktivity voľnočasových centier. Rovnako skúste obvolať mamičky spolužiakov a rozdeliť si „stráženie“.

3. Pri vode či v horách opatrne

Ak ste pri vode s deťmi, poučte ich, ako sa majú v bazéne a pri bazéne správať. Aj naháňačka okolo bazéna môže skončiť niekoľkonásobnou zlomeninou. Obdobne na prírodnom kúpalisku či dokonca pri tečúcej rieke a bystrine môže byť rizikom úrazu zlý odhad hĺbky vody pri skoku do nej, prípadne veľký teplotný rozdiel vody a rozhorúčeného tela. V prípade prázdnin v horách okrem bezpečnej obuvi dohliadnite, aby sa dieťa samé neštveralo mimo vyznačených trás.

4. Myslite na dôsledky

Úrazom treba predchádzať, no rovnako treba myslieť aj na dôsledky. Poistenie by malo byť samozrejmosťou. A to tak v prípadoch, ak idete k vode v mieste bydliska, ale aj a najmä do oblastí, kde by v prípade úrazu bola potreba volania vrtuľníka riadnym zásahom do rozpočtu rodiny. „Účelom poistenia je, aby poistné plnenie pomohlo reálnu situáciu v prípade poistnej udalosti finančne zvládnuť. Malo by tak byť samozrejmosťou najmä v prípade nízkopríjmových rodín. Často si ani neuvedomujeme, že dlhšia práceneschopnosť, starostlivosť o člena rodiny – OČR či neplatené voľno znamená aj nižší či žiaden príjem,“ vysvetľuje Huttová. Myslieť treba aj na výdavky – drahšie lieky, zdravotné pomôcky, prípadne prerábanie bytu na bezbariérové pri trvalých následkoch.

Zdroj: AFISP

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #úraz #detské poistenie