Ako si zabezpečiť domov pred dovolenkou?

Najväčšie riziko nášmu domu či bytu hrozí vtedy, keď sme preč. Okrem toho, že náš môže navštíviť zlodej, môže veľké škody napáchať aj unikajúca vody či dážď.

28.06.2018 12:17
Zlodej, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Práve počas letných mesiacov, kedy sa ľudia vyberajú za oddychom na dovolenky a svoje domovy nechávajú opustené, sa podľa našich štatistík zvyšuje výskyt škôd spôsobených vlámaním. Okrem toho sa počas dovoleniek stretávame s veľkými škodami spôsobenými haváriou na vodovodných zariadeniach, kedy dochádza k nekontrolovanému úniku vody počas dlhšieho obdobia,“ hovorí Marek Molda, riaditeľ odboru poistných udalostí majetku poisťovne Generali.

Únik vody totiž môže v opustenej domácnosti narobiť výrazne väčšie škody ako v prípade, keď je niekto doma a unikajúcu vodu rýchlo zastaví. V lete často dochádza aj k poškodeniam elektrických zariadení v dôsledku búrok a prepätí.

Ako si ochrániť svoj príbytok

  1. Nepíšte na sociálne siete presný dátum vášho pobytu na dovolenke. Nikdy neviete, ku komu sa táto informácia o vašej neprítomnosti môže dostať.
  2. Poproste suseda alebo známeho, aby vám pravidelne vyberal poštu zo schránky. Preplnená schránka je jasným dôkazom dlhšej neprítomnosti.
  3. Pri odchode zatvorte všetky okná. Nenechávajte ich ani trochu odchýlené. Zabránite tak vstupu neželaného návštevníka ale vniknutiu dažďových zrážok.
  4. Nezaťahujte pred odchodom všetky žalúzie a závesy. Pre zlodejov je to jasný signál, že nikto nie je doma.
  5. Ak doma máte rôzne cennosti, či hotovosť vyššej hodnoty, nenechávajte ich voľne položené, ale odložte ich do trezoru alebo aspoň do uzamykateľnej skrine, od ktorej kľúč si vezmite so sebou.
  6. Uzavrite všetky prívody vody. Zabránite tak neželanému úniku vody po havárii na vodovodnom zariadení a následnému havarijnému stavu. V prípade, ak by ste neuzatvorili vodu, poisťovňa vám v prípade havárie nemusí preplatiť škodu.
  7. Ak je to možné, odpojte všetky elektrické spotrebiče od zdroja napájania. V prípade, že v chladničke a mrazničke nenechávate žiadne potraviny, pred svojím odchodom ju radšej odmrazte a nechajte vypnutú.
  8. Nenechávajte si počas vašej neprítomnosti bicykel, kolobežku, kolieskové korčule a podobne v spoločných priestoroch takzvanej kočikárne, ku ktorej má ktokoľvek prístup.
  9. Poriadne zamknite vaše dvere, ak máte alarm, tak ho pri odchode spustite.
  10. Informujte dôveryhodného suseda, aby v prípade akýchkoľvek netradičných zvukov vychádzajúcich z vášho príbytku okamžite zalarmoval políciu.

Zdroj: Generali poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti