Čo vás môže na dovolenke finančne zruinovať?

Väčšina ľudí si pred odchodom na dovolenku uzatvára cestovné poistenie. Veľakrát však nekryje najväčšie riziko, ktoré im v zahraničí hrozí.

26.06.2018 09:50
more, dovolenka, pláž, piesok, dieťa, kúpanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Keď sa klientov pýtam na ich tip, ktorá poistná udalosť na dovolenke je pre nich najrizikovejšia, drvivá väčšina spomenie úraz a pobyt v nemocnici. Nemajú však pravdu. Najväčším problémom je spôsobená škoda na zdraví inému človeku. Takáto udalosť vás bez poistenia môže finančne zruinovať. Preto je kľúčové nezabudnúť pri cestovnom poistení na poistenie zodpovednosti za škodu,“ vraví finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Podľa poisťovní pritom poistenie zodpovednosti za škodu uzatvára len minimum dovolenkárov. Pritom sa už viackrát stalo, že poškodení vysúdili od dovolenkárov niekoľko desiatok tisíc eur. „V zahraničí je úplne bežné priznávať poškodenej osobe vysoké odškodné aj za úrazy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú banálne. Preto je kľúčové mať k cestovnému poisteniu uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu. A, samozrejme, v rámci poistenia aj asistenčné služby, ktoré vám pomôžu pri výpovedi na polícii a ďalších súdnych krokoch,“ povedal Búlik.

Ako sa poistiť?

Nezabudnite na poistenie zodpovednosti

Popri poistení liečebných nákladov, čo je základ každého cestovného poistenia, si potrebujete poistiť aj zodpovednosť.

Ak cestujete častejšie, zvážte celoročné poistenie

Pri cestovnom poistení platí: čím viac kratších výletov počas roka urobíte, o to výhodnejšie je celoročné poistenie oproti krátkodobému. Celoročné poistenie sa oplatí, ak počas roka chodievate na kratšie výlety do zahraničia, alebo idete ako rodina aspoň na jednu 10-dňovú a dlhšiu dovolenku. Celoročné poistenie je praktické – nemôže sa stať, že si ho zabudnete uzavrieť – poistné sa automaticky strháva z účtu a poistenie možno vypovedať kedykoľvek bez udania dôvodu zvyčajne s mesačnou výpovednou lehotou a bez akýchkoľvek poplatkov.

Preverte si poistenie k platobnej karte

Poistenie k platobnej karte je spravidla nastavené na minimálne limity a kryje iba liečebné náklady. Skontrolujte si všeobecné poistné podmienky k poisteniu alebo (ak ich nenájdete založené doma) zavolajte do banky a vypýtajte si ich. Spravidla totiž platí, že samostatné celoročné poistenie poskytuje vyššiu ochranu a kryje aj spôsobené škody ako poistenie ku karte.

Poistite si aktivity, ktoré vás čakajú na dovolenke

Je rozdiel, či sa idete slniť na pláž a obdivovať pamiatky alebo sa chystáte na splav divokej rieky v Slovinsku či potápanie. Poistenie športov má logicky vyššiu sadzbu, neoplatí sa však podvádzať. Ak poisťovňa zistí, že ste k úrazu prišli pri náročnom športe a nemali ste uzatvorené poistenie pre športové aktivity, nemusí vám z nákladov preplatiť ani cent. Samozrejmosťou je tiež výber správnej územnej platnosti (Česká republika, Európa alebo Svet).

Preverte si možné výluky

Ak trpíte zdravotnými problémami, informujte sa pri dojednaní cestovného poistenia, či sa na zdravotné komplikácie a lekársku starostlivosť už s existujúcimi ťažkosťami nevzťahuje výluka a za akých podmienok ho bude cestovná poisťovňa kryť. Inak riskujete, že vám poistenie na dovolenke nepomôže.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie