Rakovina dokáže zničiť rodinu aj finančne

Na Slovensku lekári ročne diagnostikujú až 32-tisíc prípadov rakoviny. Ľudia, ktorí ochorejú, musia väčšinou zostať doma. Výrazne im tak klesne príjem, no ich výdavky narastú.

05.06.2018 12:53
doktor, sono, hrubé črevo, rakovina Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Aj keď samotná liečba je hradená zdravotnou poisťovňou, každý pacient sa musí pripraviť aj na ďalšie náklady ako je špeciálna diéta, výživové doplnky či doprava do zdravotníckych zariadení. Tieto dodatočné náklady sa môžu vyšplhať až na 12-tisíc eur ročne. Pomôcť zvládnuť toto obdobie môže pripoistenie kritických chorôb, ktoré si možno uzatvoriť k životnému poisteniu.

„Pri životnom poistení rastie cena poistenia úmerne veku. Je to logické, keďže sa zvyšuje riziko napríklad kritickej choroby. Preto mojim klientom odporúčam, aby uzavreli toto poistenie v čo najmladšom veku. Poisťovňa totiž neskôr už neskúma zdravotný stav a človek je tak dostatočne chránený a platí menej,“ povedal regionálny riaditeľ OVB Allfinanz Slovensko Juraj Ďurko.

Poistnú sumu odporúča nastaviť na jedennásobok ročného platu, minimálne však na 12-tisíc eur. „Ak sa však v blízkej rodine vyskytla rakovina, je na zváženie poistiť sa na ešte vyššiu sumu“ vraví Ďurko.

Koľko dostanete od štátu

Ak je zamestnanec s mesačným platom 1 000 eur dlhodobo práceneschopný, bude od Sociálnej poisťovne dostávať nemocenskú dávku približne vo výške 510 eur mesačne. Nemocenskú dávku pritom možno poberať najviac 12 mesiacov.

Po jednom roku môže chorý požiadať o invalidný dôchodok. Naň má nárok človek vtedy, ak jeho schopnosť pracovať poklesla aspoň o 40 percent. V takom prípade však dostane len čiastočný invalidný dôchodok. Na plný invalidný dôchodok majú nárok tí ľudia, ktorých schopnosť pracovať poklesla minimálne o 70 percent. Podľa údajov Sociálnej poisťovne bola na konci mája priemerná výška invalidného dôchodku s poklesom do 70 percent 204,02 eura a s poklesom nad 70 percent 368,04 eura.

Čo robiť s dlhom

V prípade dlhodobej choroby mnoho ľudí, ktorí majú úver, žiada svoju banku o odklad splátok. „Banka vám splácanie dlhu vie odložiť na pol roka. Potrebujete k tomu banke vydokladovať práceneschopnosť, prípadne lekársku správu, ktorá toto ochorenie potvrdzuje,“ vraví Ďurko.

„Odklad však problém nielen nerieši, ale ho zhoršuje. Odklad sa môže prejaviť ako negatívny záznam o nesplácaní v úverovom registri a ak budete potrebovať ďalší úver, bude potrebné potvrdenie zo strany banky, že išlo o odloženie splátok pre ochorenie. Okrem toho vám banka nemusí toto zdôvodnenie uznať. Nehovoriac o tom, že odložený dlh narastá o vyššie úroky,“ dodal Ďurko. To znamená, že ak si aj niekto odloží odklad splátok, bude musieť v budúcnosti platiť ešte vyššie splátky ako v súčasnosti.

Preto je dobré mať okrem poistenia aj finančnú rezervu. Jej výška by v optimálnom prípade mala dosahovať troj- až šesťnásobok mesačných výdavkov. V prípade náhleho ochorenia tak bude mať tento človek k dispozícii hneď peniaze, z ktorých môže žiť, kým mu poisťovňa vyplatí poistné plnenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #životné poistenie