Oplatí sa poistiť si bicykel?

Bicykel štandardne chráni bežné poistenie domácnosti. No poistiť si ho možno aj samostatne.

02.05.2018 10:49
cestovanie, cestovateľka, bicykel, mobil,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Samotné poistenie bicykla poskytuje v súčasnosti len Generali poisťovňa. Jej prostredníctvom ponúkajú poistenie viacerí predajcovia bicyklov na Slovensku, niektorí z nich ho dávajú na istý čas zadarmo. Kým doteraz bolo možné poistiť len staršie bicykle, od 1. mája tohto roku si možno poistiť aj starší bicykel.

Základnou zložkou tohto produktu je poistenie bicykla proti krádeži. Poisťovňa sľubuje v takom prípade preplatenie plnej poistnej sumy. To znamená, že ak si niekto kúpi bicykel za 500 eur a poistí si ho na túto sumu a po dvoch rokoch mu ho ukradnú, mal by od poisťovne dostať celých 500 eur. Vyplatená suma by sa tak nemala krátiť o amortizáciu.

V prípade poistenie domácnosti je bicykel takisto poistený pre prípad krádeže. V tomto prípade však klient dostane od poisťovne peniaze len vtedy, ak mu bicykel ukradnú doma. V prípade, že mu zmizne niekde inde, nebude mať nárok na poistenie. Aj tu však platí, že bicykel musí byť uzamknutý. Ak niekomu ukradnú neuzamknutý bicykel, poisťovňa mu nič nepreplatí.

Ďalšou zložkou poistenia bicyklov sú asistenčné služby v rámci Európy. V prípade nehody na bicykli poisťovňa zabezpečí cyklistovi prevoz do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, odvoz bicykla do najbližšieho servisu a aj prípadnú opravu. Pri každej z týchto služieb poisťovňa preplatí najviac 400 eur.

Asistenčné služby sú pritom štandardne aj súčasťou cestovného poistenia. Okrem toho v rámci krajín Európskej únie majú všetci poistenci slovenských zdravotných poisťovní nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci obyvatelia. To znamená, že prevoz do nemocnice či ošetrenie sa im priamo zaplatí buď zo zdravotného poistenia alebo z cestovného poistenia. Prepravu bicykla do servisu však štandardné cestovné poistenie nekryje. Kto si však zvolí pripoistenie batožiny, bude mať krytý aj bicykel do stanovej poistnej sumy.

Okrem Generali núka poistenie bicykla aj Union poisťovňa. Tá ho však neposkytuje samostatne ale ako súčasť poistenia domácnosti. Poistené sumy na bicykel sa tu odvíjajú od celkovej poistnej sumy. Napríklad ak je domácnosť poistená na 20-tisíc eur, v prípade krádeže bicykla z domu poisťovňa preplatí najviac 2 000 eur a ak o bicykel prídete mimo domova, dostanete najviac 600 eur. Okrem bicykla je poistená aj iná športová výbava.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie domácnosti #poistenie bickykla