Jazdíte bez poistky? Hrozí vám pokuta

Slováci už vlastnia takmer tri milióny vozidiel. Vyše 150-tisíc z nich pritom nemá uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Takéto autá podľa zákona nie sú spôsobilé na cestnú premávku a ich vodičom hrozí pokuta do 3 330 eur.

28.09.2017 09:36
PZP, poistenie, havária, auto Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V prípade, že auto bez povinnej poistky spôsobí nehodu, spôsobená škoda sa hradí z garančného fondu, ktorý spravuje Slovenská kancelária poisťovateľov. Tá každý rok eviduje niekoľko tisíc takýchto nehôd. Po tom, ako Slovenská kancelária poisťovateľov preplatí škodu, vymáha od vinníka celú výšku plnenia.

Škody, ktoré sú uhrádzané z povinného poistenia, pritom bežne dosahujú tisícky eur. „Najvyššie poistné plnenie z povinného zmluvného poistenia, ktoré sme v minulom roku vyplatili, bolo vo výške viac ako 40-tisíc eur,“ povedala Helena Baričová, zástupkyňa riaditeľa Úseku likvidácie poistných udalostí v neživotnom poistení z Komunálnej poisťovne.

Aj keď mnohí ľudia jazdia bez povinného poistenia, čoraz viac motoristov si uvedomuje, že povinná poistka im nemusí stačiť a predovšetkým majitelia nových áut si preto okrem povinnej poistky kupujú aj havarijné poistenie. Kým z povinného poistenia sa preplácajú škody, ktoré spôsobíme iným, z havarijného poistenia nám poisťovňa preplatí škody na našom vlastnom aute. „Podstatou havarijného poistenia – niekedy označovaného aj ako KASKO – je nahradiť škody na vozidle v dôsledku rôznych náhodných udalostí, ako je havária, živel, krádež či vandalizmus,“ hovorí Baričová.

Pri porovnávaní havarijného poistenia by sme okrem ceny mali porovnávať aj rozsah poistenia. Každá poisťovňa si totiž nastavuje sama, čo bude poistené a čo nie.

Ako postupovať v prípade nehody

  1. Najdôležitejšie je uistiť sa, že sú všetci účastníci dopravnej nehody zdravotne v poriadku. Ak nie, je potrebné poskytnúť prvú pomoc a zavolať na číslo 112.
  2. V prípade, že došlo k zraneniu, spôsobená škoda presiahla 3 990 eur alebo sa účastníci nehody nevedia dohodnúť, kto ju zavinil, je potrebné kontaktovať políciu.
  3. Všetci účastníci nehody vyplnia a podpíšu správu o nehode, poškodený dostanete jednu kópiu tlačiva ako potvrdenie, originál musí vinník doručiť do svojej poisťovne do 15 dní od vzniku poistnej udalosti.
  4. Nasleduje obhliadka vozidla technikom poisťovne. Po likvidácii poistnej udalosti preplatí poisťovňa vinníka poistné krytie poškodenému.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie