Veterná smršť? Ako získať peniaze z poistky

V poslednom období aj na Slovensku spôsobil silný vietor viaceré škody. Ak vám napríklad spadnutý strom poškodí auto, alebo vám vietor odfúkne strechu, je treba čo najrýchlejšie kontaktovať svoju poisťovňu, aby ste čím skôr dostali poistné plnenie.

20.09.2017 13:53
počasie, Papín Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Aj keby každý najradšej hneď začal s odstraňovaním škôd, dôležité je ešte predtým ich dôkladne zdokumentovať, aby ste mali dôkazy pre poisťovňu. Najlepšie je spôsobenú škodu nafotiť alebo zhotoviť video. Ak vám napríklad na auto spadne strom, poisťovňa bude vyžadovať dôkaz, kde presne auto stálo a či naň naozaj spadol strom. Odfotiť by ste mali nielen samotný poškodený majetok, ale aj okolie.

„Aj v prípade, že vietor strhne strechu a do domu sa dostane voda, odporúčame nafotiť stav nehnuteľnosti okamžite po škode. Ľudia síce môžu urobiť neodkladné opatrenia, aby zabránili ďalším škodám, ale zásahy odporúčame len v nevyhnutnej miere,“ povedala hovorkyňa poisťovne Groupama Martina Cvachová.

V prípade, že vám veterná smršť poškodí auto, ktoré je havarijne poistené, mali by ste čo najskôr telefonicky nahlásiť vzniknutú škodu. Z poisťovne by sa vám následne mal poverený pracovník ozvať do 24 hodín. Dohodne si s vami obhliadku. Na nej musí zdokumentovať rozsah škôd a vystaví zápis o poškodení. Tento zápis by ste si mali podrobne preštudovať a ihneď povedať prípadné námietky. Ak si zástupca poisťovne na obhliadke nevšimne nejakú škodu a nebude preto zdokumentovaná, poisťovňa vám ju nepreplatí.

V zložitejšej situácii sú ľudia, ktorým vietor poškodí auto, no nemajú uzatvorené havarijné poistenie. Niektoré poisťovne síce môžu k povinnému zmluvnému poisteniu zadarmo poskytnúť aj poistenie vlastného auta pre škody, ktoré napáchajú prírodné živly, ale vo všeobecnosti väčšina ľudí bez havarijnej poistky nemá nárok na žiadne odškodnenie z poisťovne. V takom prípade môžu náhradu škody vymáhať od správcu priestranstva, na ktorom parkovali. Dokazovanie je však v tomto prípade náročné a môže trvať niekoľko mesiacov až rokov, než sa dostanete k náhrade škody.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #veterná smršť #havarijné poistenie