Poisťovne nepreplácajú škody. Pravda či výmysel?

Mnohí ľudia odmietajú poistenie lebo sú presvedčení, že ak sa im niečo stane, aj tak im poisťovňa nevyplatí toľko peňazí, koľko by mala. Buď budú na odškodnenie dlho čakať, alebo im vyplatí menej peňazí, alebo dokonca nič.

18.05.2017 09:31
poistenie, dom, domácnosť, nehnuteľnosť, voda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (68)

Tento názor veľakrát vyplýva zo zlej skúsenosti s poisťovňami alebo z nesprávnych očakávaní. Naopak poisťovne tvrdia, že klientovi zaplatia presne to, na čom sa s ním v zmluve dohodli. „Z vlastnej skúsenosti si myslím, že rozhoduje, aké očakávania má klient, keď zmluvu podpisuje a ako poisťovňa rieši jednotlivé poistné udalosti,“ hovorí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko.

Minulý týždeň postihli Liptov, Kysuce a ďalšie časti Slovenska záplavy a povodne. Len Allianz – Slovenská poisťovňa aktuálne rieši 282 škôd v celkovej sume vyše 173-tisíc eur. Ľuďom v najpostihnu­tejších okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Námestovo a Vranov nad Topľou vyplatí v krátkom čase financie, bez ktorých by si ťažko mohli obnoviť zničené obydlia. Celkovo v roku 2015 poisťovne na Slovensku klientom vyplatili poistné plnenia v objeme približne 494 miliónov eur, pričom vybavili celkovo viac ako 411-tisíc poistných udalostí. V priemere teda na jednu poistnú udalosť poisťovne vyplatili zaokrúhlene 1 200 eur.

Aj keď zo štatistík vyplýva, že poisťovne peniaze vyplácajú, mnohí ľudia majú v prípade vlastnej poistnej udalosti pocit, že im poisťovňa krivdí. Kto nechce zostať sklamaný, mal by na prípadné škody myslieť už pri uzatváraní poistky. Dôležité je predovšetkým skontrolovať si, či poistenie pokrýva presne to, čo potrebujete. Pri každom poistení si treba všímať tri veci:

  • súvislosti medzi poistkou a účelom, na ktorý má poslúžiť (každá poistka musí byť nastavená podľa toho, čo potrebujete; ak sa vám zmenila životná situácia, je vhodné upraviť aj poistku)
  • súvislosti medzi poistkami navzájom (aby ste nemali poistenia, ktoré sa prekrývajú a platíte ich dvakrát (napr. pripoistenie zodpovednosti v cestovnom poistní aj v poistení nehnuteľnosti či domácnosti )
  • časové hľadisko (nestačí myslieť len na prítomnosť, ale aj do budúcnosti)

Napríklad pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti si treba všímať nielen cenu, ale aj rozsah prípadného plnenia. Vaša nehnuteľnosť sa napríklad môže nachádzať blízko vodných tokov či elektrických vedení, alebo priamo pod kopcom, ktorý sa môže zosunúť. To sú dôležité situácie, ktoré by mala vaša poistka pokrývať a vy si musíte overiť, či sa nenachádzajú vo výlukách.

Čo potrebujete, aby ste si uľahčili vybavovanie poistnej udalosti

Lekárska správa

  • Je dobré, ak prvotná lekárska správa obsahuje základný popis priebehu vyšetrenia (udalosti) s popisom ďalšieho postupu pre prípad, že by diagnóza nemusela byť konečná. Je to častokrát prvý dokument, ktorý sa do poisťovne dostane. Poisťovňa z neho môže vychádzať. Ak sa však uvedená možná diagnóza nepotvrdí, resp. sa objavia nové skutočnosti, môžu nastať v plnení komplikácie.

Fotodokumentácia

  • Ak je to len trochu možné, spravte si pri nehode alebo úraze fotky, prípadne video.

Svedkovia

  • Dôležití sú najmä, ak sa vám niečo prihodí, napr. sa pošmyknete na zľadovatenom chodníku či ceste. Pri prípadnej potrebe dokazovania môže svedecká výpoveď pomôcť pri šetrení poistnej udalosti.

Čo by ste mali o poistení vedieť

  1. Poisťovne počítajú cenu rizika chorôb podľa vášho vstupného veku a podľa doby poistenia. Čím je človek mladší, tým menej platí.
  2. Do určitého veku a výšky poistnej sumy nemusíte absolvovať zdravotnú prehliadku. Ak však nastane poistná udalosť, poisťovne preverujú spätne všetky okolnosti (napríklad či vám chorobu nediagnostikovali pred uzavretím poistenia).
  3. Poisťovne zisťujú aj vaše aktuálne zamestnanie v čase vzniku poistnej udalosti. Môže sa líšiť od toho, ktoré ste uviedli v čase uzatvárania poistnej zmluvy. Je veľmi dôležité, aby ste poisťovňu informovali o zmenách (o zmene čísla občianskeho preukazu, bydliska, rodinného stavu, vykonávaného športu a pod.) ktoré nie sú v súlade s počiatočnými informáciami. Pri zamestnaní to môže napr. znamenať, že súčasné povolanie je zaradené v inej rizikovej skupine. Tomu potom poisťovňa prispôsobí plnenie, ktoré môže byť iné, ako ste čakali.
  4. V prípade poistenia rizika vzniku choroby je dôležité vedieť, že poisťovne majú čakacie lehoty. Je to obdobie, ktoré musí uplynúť po uzavretí zmluvy, aby ste mali nárok na plnenie. Zvyčajne to býva 6 mesiacov od uzavretia zmluvy, no táto doba môže byť u niektorých poisťovní kratšia.
  5. Pri špecifických typoch ochorenia si treba preveriť, či sa vôbec dajú poistiť. Treba si skontrolovať Všeobecné poistné podmienky k poisteniu. Ak nájdete ochorenie v tzv. výlukách z poistenia, vaše poistenie ho nekryje. To však ešte neznamená, že sa táto choroba nedá na Slovensku poistiť – poradí vám finančný sprostredkovateľ, ktorý má prehľad o ponukách viacerých poisťovní.
  6. Poisťovne majú lehoty, do ktorých sa musí konkrétna poistná udalosť nahlásiť. Typických je 30 dní, ale táto doba sa môže od poisťovne k poisťovni líšiť v závislosti o typu poistnej udalosti.
  7. Dôležitý je tiež moment, ktorý sa považuje za deň vzniku poistnej udalosti. Napríklad pri pripoistení denného odškodného za dobu nevyhnutného liečenia úrazu je to väčšinou prvá návšteva lekára, prípadne prvé vyšetrenie. Od toho sa odvíjajú aj ďalšie kroky v prípade plnenia. Poisťovne vyplatia poistné plnenie najdlhšie za dobu jedného roka odo dňa úrazu.
  8. Pri poistení vozidla sa uistite, že máte k dispozícii kompletné sady kľúčov. V prípade odcudzenia vozidla ich bude od vás poisťovňa určite vyžadovať.
  9. Pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti pre prípad vlámania si v poistných podmienkach overte, aký typ zabezpečenia vchodových dverí poisťovňa vyžaduje, aby mohla v prípade poistnej udalosti adekvátne plniť.
  10. Vždy si treba prejsť podrobne poistné podmienky. Minimálne v tých častiach, ktoré sa týkajú poistenia, o ktoré máte záujem.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti