Čo mám robiť, aby som zo životnej poistky dostal peniaze čo najskôr?

Dôležitý je už podpis poistnej zmluvy a vypĺňanie zdravotného dotazníka. Treba si dať pozor, aby ste uviedli kompletné a pravdivé údaje.

28.10.2016 16:20
peniaze, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ideálne je, ak si poisťovňa hneď na začiatku preverí váš zdravotný stav na základe lekárskej správy. Toto dokáže v procese riešenia poistnej udalosti ušetriť množstvo času.

Pri riešení poistnej udalosti netreba zabúdať na to, že na jej rýchle a bezproblémové spracovanie je potrebné poisťovni predložiť kompletné doklady. Zoznam potrebnej dokumentácie je spravidla uvedený v poistných podmienkach, ak si nie ste čímkoľvek istí, informujte sa v poisťovni vopred, aby ste zamedzili potrebe jej dodatočne doručovať chýbajúce materiály, čo stojí váš čas a súčasne predlžuje dobu riešenia poistnej udalosti.

Samozrejme veľmi dôležité je mať prehľad o tom, na čo všetko sa vzťahuje vaše poistenie. Ak máte poistenú napríklad úrazovú invaliditu, musíte si byť vedomí, že ak sa stanete invalidným z dôvodu choroby, poisťovňa plniť nebude, pretože toto riziko ste nemali ošetrené. A tiež je potrebné poznať lehoty – napríklad, ak máte poistenie pre prípad hospitalizácie v nemocnici od dĺžky pobytu 21 dní a vaša hospitalizácia trvala len 20, žiadosť o poistné plnenie budete podávať zbytočne.

Odpovedal: Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie