Kto dostane peniaze z vašej poistky?

Pri uzatváraní životného poistenia alebo sporenia na dôchodok si každý môže určiť takzvanú oprávnenú osobu. Tá v prípade úmrtia poisteného dostane všetky peniaze z poistky alebo sporenia bez toho, aby bolo potrebné čakať na dedičské konanie.

26.05.2016 11:34
manažér, zmluva, podpis, závet, poistenie, ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Po predložení všetkých potrebných dokumentov a prešetrení poistnej udalosti vyplácame oprávnenej osobe poistné plnenie najneskôr do 15 dní. No od začiatku tohto roka máme priemerne až 87 % žiadostí, ktoré neprechádzajú do šetrenia a takéto udalosti vybavíme už do 5 pracovných dní,“ povedala hovorkyňa NN Životnej poisťovne a dôchodkových spoločností Daniela Guťanová. Ak by poistený nemal určenú oprávnenú osobu, pozostalí by sa k peniazom dostali až po skončení dedičského konania, čo veľakrát trvá aj niekoľko mesiacov.

V prípade, že si človek v poistnej zmluve určí oprávnenú osobu, peniaze z poistky sa nestávajú predmetom dedičstva. „To znamená, že ak by bol niektorý z dedičov oprávnenou osobou, pri rozdeľovaní dedičstva sa na peniaze, ktoré takto získal, neprihliada,“ tvrdí Guťanová. Každý môže určiť aj viacero oprávnených osôb, pričom si zvolí, kto má na akú časť peňazí nárok.

Určiť oprávnenú osobu môže byť dôležité najmä pre ľudí, ktorí žijú s partnerom, s ktorým nie sú zosobášení alebo chcú peniaze zveriť niekomu mimo rodiny. V prípade, že by sa peniaze z poistky stali predmetom dedičstva a poručiteľ by nezanechal závet, títo ľudia by ich vôbec nemuseli získať.

Oprávnenú osobu je možné aj zmeniť. Pamätať na to treba najmä pri rozvode či rozchode s partnerom. V opačnom prípade by totiž mohol peniaze z poistky či dôchodkového sporenia získať človek, s ktorým poistenec už niekoľko rokov nežil a ani s nim už nechcel mať nič spoločné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie