Na čo slúži poistenie domácnosti a čo všetko pokrýva?

Domácnosťou sa rozumie súhrn vecí a zariadení, ktoré nie sú pevne spojené s nehnuteľnosťou. Je to teda nábytok, koberce, obrazy, šatstvo, knihy, umelecké či zberateľské predmety, športové potreby, zásoby paliva, autosúčiastky, ale aj elektrospotrebiče ako práčka, umývačka riadu či sušička. Rovnako do nej spadajú aj osobné veci, cennosti, peniaze či domáce zvieratá.

01.10.2015 07:10
poistenie, poisťovňa, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

„Poistenie domácnosti slúži na krytie poistných udalostí, ktoré sú spôsobené na hnuteľných veciach, ktoré sa v domácnosti nachádzajú, teda je poistené všetko, čo vypadne z rodinného domu, keby sa nám ho podarilo otočiť,“ vysvetľuje hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. Poistenie domácnosti pokrýva škody spôsobené živelnou udalosťou, ako je napríklad požiar, úder blesku, víchrica, záplava či krupobitie, vnútorným vandalizmom, krádežou vlámaním alebo lúpežným prepadnutím, skratom a prepätím v elektrospotre­bičoch.

Zuzana Eliášová z ČSOB odporúča uzatvoriť si aj poistenie zodpovednosti za škody tretím osobám. „Toto poistenie kryje veľké množstvo rôznych vážnych situácií, ako vytopenie susedov, poškodenie cudzieho majetku pri rekonštrukcii, úraz na zľadovatenom chodníku, rôzne škody pri rekreačnom športe, ako aj škody, ktoré spôsobia domáce zvieratá."

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti sa nevylučujú, skôr sa dopĺňajú. Obe poistenia je dôležité mať súčasne. „Vzhľadom na to, že poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti kryjú odlišné poistné riziká, optimálne je, ak má klient uzavreté obe. Je to možné zabezpečiť jednou zmluvou," hovorí hovorkyňa Wüstenrot Daniela Vlčková. Bez jedného z nich sa totiž vystavujeme riziku, že v prípade škody budeme opravy hradiť z vlastných prostriedkov. „Ak dôjde k prasknutiu vodovodného potrubia a tým k zničeniu podláh, obkladov stien, omietok, budú tieto škody preplatené z poistenia budovy. Ak pri vlámaní zničia zlodeji sedaciu súpravu, rozbijú nábytok, ukradnú elektrospotrebiče, TV, PC, tak je dôležité mať poistenie domácnosti, z ktorého poisťovňa potom tieto škody uhradí," dodáva Eliášová. Kombináciou oboch poistení tak človek chráni celý svoj majetok.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti