Povinné poistky na auto výraznejšie nezdraželi

Nové cenníky povinného zmluvného poistenia nepriniesli výraznejšie zdražovanie. Aktuálne ceny má od pondelka pre vodičov všetkých 12 poisťovní. Na novú poistku čaká 750-tisíc z celkovo 2,5 milióna vodičov, ktorým sa aktuálne končí ročné poistné obdobie.

02.11.2014 20:00 , aktualizované: 03.11.2014 07:00
parkovanie, parkovisko, auto Foto: ,
Nové cenníky povinného zmluvného poistenia výraznejšie zdražovanie pre vodičov nepriniesli.
debata (26)

Denník Pravda oslovil poisťovne s viacerými modelovými príkladmi. Z nich vyplynulo, že napríklad vodič v strednom veku z menšieho mesta na Škode Felicii platil doteraz v Allianzi 74 eur a po novom mu cena vychádza na necelých 77 eur.

zväčšiť
poistenie, PZP 2015, graf

Rovnakú cenu mala vlani a má aj tento rok Kooperativa. Na porovnanie, v Groupame daný motorista po novom zaplatí len 57 eur. Ceny sa pri vyjednávaní môžu individuálne líšiť od oficiálnych cenníkov. Poisťovne sa zároveň líšia aj rozsahom poistenia či asistenčnými službami.

"Parametre vstupujúce do výpočtu ceny za povinné zmluvné poistenie sme v nových sadzobníkoch nemenili,“ hovorí Noema Hipká z Allianz – Slovenskej poisťovne. Aj Kooperativa tvrdí, že ceny podstatne nemenila. "Neuvažujeme o zdražení. Cena je závislá od kategórie poisťovaného motorového vozidla, veku vodiča a miesta registrácie vozidla,“ povedala Zuzana Wagnerová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa.

"Cena závisí aj od doby bezškodového priebehu. Lacnejšie poistné platia skúsenejší, starší vodiči, ktorí nespôsobili nehodu. Rizikoví vodiči si budú musieť, naopak, priplatiť. Výhodné ceny poisťovňa poskytuje majiteľom vozidiel starších ako 12 rokov a pre vybrané značky a modely áut. V porovnaní s minulým rokom ide v priemere o stagnáciu cien,“ povedala Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali. "Ceny nemeníme, zostávajú na úrovni minulého roka,“ dodala aj Daniela Šulcová, hovorkyňa Komunálnej poisťovne.

Na vyššie ceny musia byť pripravení v niektorých poisťovniach vodiči spôsobujúci dopravné nehody, mladí vodiči a podnikatelia. "Vzhľadom na škodový priebeh a frekvenciu škôd dochádza vo vybraných kategóriách k úprave poistného pri právnických osobách a klientoch z hlavného mesta,“ povedal Michal Nestarec z Uniqa poisťovne. "Vo všeobecnosti sme poistné upravili podľa rizika. Čiže pre viac rizikových klientov sme ceny mierne zvýšili, inak sme sadzby nemenili,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Pri výbere povinného zmluvného poistenia by si vodiči mali dávať pozor na to, že veľa poisťovní neponúka preplatenie rozbitého čelného skla v základnom povinnom zmluvnom poistení, ale len ako možnosť pripoistenia. Ako jedna z mála ponúka v rámci základného povinného zmluvného poistenia uhradenie rozbitého čelného skla poisťovňa Kooperativa. No výška zaplatenej škody je limitovaná do sumy 200 eur.

Pri výbere najvýhodnejšej poisťovne je dôležité tiež vedieť, akému typu klientov sa poisťovňa snaží ponúknuť najlepšie ceny. Všeobecne majú najnižšie ceny starší vodiči jazdiaci bez nehody a žijúci v menších mestách. "Keďže sa nám osvedčila regionálna segmentácia povinného zmluvného poistenia, naďalej zvýhodňujeme klientov z okresných miest starších ako 25 rokov s vozidlami, ktorých výkon je do 85 kW,“ povedala Veronika Hauswaldová z poisťovne Union.

No niektoré poisťovne sa po predstavení nových cenníkov začali orientovať aj na nové cieľové skupiny, napríklad na živnostníkov. "Lacnejšiu poistku budú mať fyzické osoby podnikatelia,“ povedala Zuzana Benková, hovorkyňa poisťovne Groupama. Táto poisťovňa cenovo zvýhodňuje aj vodičov s benzínovým motorom a klientov preferujúcich jednorazovú ročnú platbu poistného. "Pre rok 2015 naďalej zachovávame zvýhodnené ceny poistenia pre dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých občanov,“ ubezpečila Zuzana Wagnerová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa. Zľavy z ročného poistného pre uvedených držiteľov dosahujú až 50 percent.

Väčšina poisťovní sa o klientov snaží zabojovať novými asistenčnými službami zahrnutými už v cene základnej poistky. "Novinkou je hradenie asistencie aj pri mechanickej poruche vozidla, nielen pri dopravnej nehode. Zároveň prinášame nové služby, ktoré môže klient využiť v prípade vybitej batérie, zamrznutého paliva alebo vandalizmu,“ povedala Lucia Makayová z Generali.

Komunálna poisťovňa zas napríklad uhrádza škodu spôsobenú prírodným živlom, úraz vodiča alebo celej posádky je limitovaný sumou do 3 320 eur. Wüstenrot poisťovňa sa orientuje na jednoduché online poistenie ľudí. Na uzatvorenie povinného zmluvného poistenia tak stačí uviesť vek vodiča a výkon automobilu. "V prípade dopravnej nehody poskytujeme náhradné vozidlo zadarmo až na 5 dní,“ uviedla Daniela Vlčková, hovorkyňa Wüstenrot poisťovne.

Poisťovňa Genertel sľubuje vodičom nezdvihnúť cenu povinného zmluvného poistenia najbližšie dva roky, a to bez viazanosti. "Špecialitou našich asistenčných služieb je príchod do 60 minút kdekoľvek v SR a ČR. Ak neprídeme včas, vyplatíme 50-eurový poukaz na benzín ako odškodnenie za nami zavinený neskorý príchod,“ povedal Miroslav Chovan, hovorca poisťovne Genertel. Axa v cene poistky zahŕňa právnu asistenciu po nehode.

"Novinkou je úhrada pneumatiky klientovi v prípade defektu alebo poškodenia do ceny 120 eur a to až 2-krát ročne,“ priblížil Ján Kusý, riaditeľ pre obchod neživotného poistenia Axa. Poisťovňa pneumatiku preplatí, ak ju poškodia napríklad výtlky na cestách, nabehnutie na ostrý predmet, ale aj vandali či dopravná nehoda.

Povinné zmluvné poistenie je ľuďom väčšinou ponúkané v rôznych variantoch. Základný variant bojuje o klienta nízkou cenou a príplatkový nadštandardnými službami. "Premium ponúka vyššie limity plnenia a zároveň umožňuje klientom širší rozsah asistenčných služieb. Napríklad aj pri poruche vozidla za splnenia určitých podmienok môže byť klientovi zapožičané vozidlo za účelom dokončenia cesty, dovoz paliva pri jeho nedostatku, občerstvenie v prípade nehody/poruchy, uhradenie nákladov na cestu po vozidlo, ktoré bolo v servise dlhšie ako 7 dní, vyšší limit pri defekte pneumatiky, zámene paliva, strate kľúčov a iné,“ uzavrela Eliášová z ČSOB poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #vodiči #automobily