Ako sa líšia zdravotné poisťovne?

Poisťovne núkajú služby nad štandard, ale aj rôzne zľavy.

12.09.2013 06:30
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si mali vybrať práve tú vašu?

Vždy sme si zakladali na tom, že sa dokážeme postarať aj o najvážnejšie chorých pacientov. Vynakladáme priemerne na jedného poistenca najviac peňazí zo všetkých zdravotných poisťovní, uhrádzame najviac zákrokov na špičkových zdravotníckych pracoviskách v zahraničí a najviac peňazí zo všetkých poisťovní na úhradu najdrahších liekov.

Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, resp. aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej?

Novinkou je napríklad aplikácia na webovej stránke, prostredníctvom ktorej sa platitelia jednoducho dozvedia, či poisťovňa za nich urobila ročné zúčtovanie a aký je jeho výsledok. Poistenci tiež využívajú kalkulačku doplatkov za lieky, prostredníctvom ktorej si môžu jednoducho vypočítať, akú sumu im vrátime v doplatkoch za lieky. Ďalším projektom „Kto operuje, dostane viac“ finančne motivujeme nemocnice, aby pacientov, ktorí potrebujú operáciu, nedržali zbytočne na lôžku. Pripravujeme zjednodušenú registráciu elektronických služieb, ktorá prinesie väčší komfort pri elektronickej komunikácii s poisťovňou. Tiež sme spustili nový portál www.preventivne.sk, na ktorom sa poistenci môžu otestovať na 15 najčastejších ochorení a nájdu tu aj praktické informácie a rady, ako týmto chorobám predchádzať. Nad rámec zákona uhrádzame nadštandardnú zdravotnú starostlivosť: tretiu dávku očkovacej vakcíny proti hepatitíde B, A+B; cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa; test na okultné krvácanie dospelým poistencom nad 40 rokov raz za dva roky; urologickú prehliadku u mužov (raz za 3 roky od 40. roku života); projekt Mamograf garantuje našim poistenkám preventívne mamografické vyšetrenie do 15 dní.

Ponúkame aj množstvo zliav, zameraných na podporu zdravého životného štýlu: zľavy v cestovných kanceláriách; zľavnené vstupy do športových a ubytovacích zariadení vo všetkých regiónoch Slovenska; zľavy v materských centrách; zľavy na vitamíny a prírodné výživové doplnky; zľavy na preventívne, rekondičné a relaxačné pobyty v liečebných kúpeľoch; zľavy v predajniach športových potrieb či v optikách; zľavy pri redukcii hmotnosti či na nadštandardné diagnosticko-preventívne prehliadky.

Ako má človek pri zmene postupovať?

Zdravotnú poisťovňu môžete zmeniť raz do roka. Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, urobí to vaša nová zdravotná poisťovňa. Prepoistiť sa k nám je možné: telefonicky, prostredníctvom Call centra (prihlášku vyplníme a zašleme na podpis), vyplnením elektronickej prihlášky (Tlačivo Prihláška poistenca možno vyplniť na našej internetovej stránke. Tlačivo pripravíme a zašleme na podpis) alebo vyplnením papierovej prihlášky (na www.vszp.sk je na stiahnutie tlačivo Prihláška poistenca. Stačí ho vyplniť, vytlačiť, podpísať a zaslať do ktorejkoľvek pobočky.) Ďalšou možnosťou je podať prihlášku osobne, novinkou je prihláška v časopise Partnerstvo (prostrednú stranu časopisu tvorí Prihláška poistenca. Stačí ju vyplniť, podpísať a poslať).

Odpovedala: Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Union zdravotná poisťovňa

Prečo by si ľudia mali vybrať vašu zdravotnú poisťovňu?

Od januára 2014 budeme čiastočne uhrádzať (70 eur) vyšetrenie potravinovej intolerancie. Príspevok vo výške 50 % ceny z vakcíny proti HPV pre dievčatá vo veku 13 až 15 rokov poskytujeme už dlhodobo, novinkou na rok 2014 je príspevok na očkovanie aj pre chlapcov v rovnakom veku. Štúdie preukázali, že toto očkovanie okrem iného chráni pred vznikom rakoviny vagíny, konečníka a penisu. Pokiaľ ide o príspevok na pečatenie zubov, ten rozširujeme v roku 2014 na stoličky č. 6 aj 7 a využiť ho môžu poistenci vo veku od 5 do 10 rokov. Poskytujeme príspevok 7 eur/zub. Širokú škálu očkovaní ešte rozširujeme o 50-percentný príspevok na očkovanie proti pneumokokom.

Okrem noviniek ostáva v platnosti: široká škála preventívnych očkovaní (očkovanie proti chrípke, žltačke typu A aj A+B, kliešťovej encefalitíde, ovčím kiahňam, meningokokom a rotavírusom); CRP vyšetrenie; EKG vyšetrenie u všeobecného lekára; pôrodná asistencia; preventívna pripomienka – bezplatná služba, prostredníctvom ktorej formou e-mailu alebo SMS pripomenieme potrebu preventívnej prehliadky; preventívne vyšetrenie rakoviny krčka maternice pre ženy už od 18. roku veku (podľa zákona od 23 rokov); preventívne vyšetrenie rakoviny hrubého čreva a konečníka nad rámec zákona už od 40. roku veku raz za dva roky (podľa zákona od 50 rokov); preventívne vyšetrenie rakoviny prostaty u muža nad rámec zákona už od 40. roku v dvojročných intervaloch (podľa zákona od 50 rokov v trojročných intervaloch, resp. od 40 rokov len za podmienok stanovených zákonom); bezplatné zapožičanie prístroja na monitorovanie dychu a pohybu dieťaťa do 6 mesiacov; 24-hodinová asistenčná služba EuroCross International; vitamínový balíček pre darcov krvi; 50 % zľava na výmenu kolenného a bedrového kĺbu v špecializovanej ortopedickej nemocnici Clinica Orthopedica; 40 % zľava na produkty celoročnej zdravotnej starostlivosti v NsP Medissimo.

Ponúkame aj špeciálne výhody, napríklad: 50-percentnú zľavu na cestovné poistenie; kombináciu poistenia liečebných nákladov, batožiny, zodpovednosti za škodu a úrazu; 50-percentnú zľavu na poistenie Zdravie plus; 50-percentnú zľavu na produkt 24-hodinový lekár; 20-percentnú zľavu na Poistenie ušlého zárobku v dôsledku choroby; 20-percentnú zľavu na Zdravie bez doplatkov; 5-percentnú zľavu na povinné zmluvné poistenia a havarijné poistenie; zľavy v kúpeľoch, výdajniach optických pomôcok, fitnesscentrách, na športoviskách a iných zariadeniach zdravého životného štýlu. Rozšírili sme služby, ktoré poskytnú väčší komfort v rôznych oblastiach, napr. pri splátkovom kalendári v prípade nedoplatku si môže poistenec sám zvoliť výšku aj termín splátok.

Ako má človek pri zmene postupovať?

V prípade, že chce poistenec zmeniť zdravotnú poisťovňu, môže si vybrať, či prihlášku podá elektronicky, telefonicky, poštou, alebo osobne na ktoromkoľvek našom kontaktnom mieste najneskôr 30. 9., v prípade doručenia poštou je potrebné, aby na obálke bola pečiatka podania na pošte s dátumom najneskôr 30. 9. V prípade, že prihláška bude podaná po tomto dátume, poistný vzťah vo vybranej zdravotnej poisťovni vznikne až 1. 1. 2015.

Odpovedala: Veronika Hauswaldová, manažérka odboru externej komunikácie a budovania vzťahov s verejnosťou, Union zdravotná poisťovňa

Dôvera

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

Lacnejšie lieky, nadštandardné očkovania, dôraz na prevenciu. Vnímame, že doplatky v zdravotníctve sú pre mnohých na hranici finančných možností. Aby sme im mohli sprístupniť aj nadštandardnú zdravotnú starostlivosť, zaviedli sme okrem uhrádzania očkovaní aj novú ponuku pre rodiny s deťmi – uhrádzanie doplatkov za lieky. Medzi najužitočnejšie zdravotné služby patria: Výhoda pre rodiny s deťmi do dvoch rokov veku. Deťom a ich mamám uhradíme doplatky za lieky na recept do výšky sto eur. Na stránke vyhodnelieky.sk si poistenci nájdu informáciu, ktoré lieky sú pre nich z hľadiska doplatku najvýhodnejšie. Ponúkame program na zvýšenie návštev preventívnych prehliadok u dospelých a program u pediatrov na zníženie obezity u detí. Hradíme očkovania proti chrípke a pneumokokom (v plnej výške), kliešťovej encefalitíde (3. vakcína z troch), žltačke typu A a B (polovicu z ceny vakcíny), proti HPV vírusu (u dievčat podľa dĺžky poistného vzťahu).

Citlivo sú vnímané napríklad aj doplatky u stomatológov. Hradíme vyšetrenia vo výške 0,0774 eura za bod. Ide o najvyššiu cenu za bod, naši poistenci teda doplácajú u zubára menej.

Ponúkame nadštandardné služby, ktoré uľahčujú komunikáciu so zdravotnou poisťovňou aj s lekármi. Dávame poistencom do rúk nástroje, pomocou ktorých môžu jednoducho kontrolovať služby, ktoré im poskytli lekári, majú prehľad o svojej zdravotnej starostlivosti a užívaných liekoch.

Medzi najužitočnejšie služby patria: služba Bezpečné lieky, ktorá pacientov aj lekárov upozorní, ak užívajú lieky, ktoré môžu byť kontraindikované, aj s návodom, ako majú postupovať; služba, ktorá umožní skontrolovať si, kedy naposledy užívali antibiotiká; 24 hodín dostupná Zákaznícka linka, dostupné pobočky na 74 kontaktných miestach a zadarmo Elektronická pobočka s detailným prehľadom poskytnutej zdravotnej starostlivosti.

Najužitočnejšie služby pre živnostníkov registrovaných ako platitelia sú: v Elektronickej pobočke si kontrolovať, či nie sú dlžní na poistnom, ak sú, môžu odvody uhradiť cez internetbanking. Môžu požiadať aj o schválenie splátkového kalendára cez EP-čku.

Inovatívne služby: od septembra je prístupná mobilná aplikácia Dôvera, zatiaľ len pre užívateľov iPhonov, ktorá pomôže nájsť najbližšiu pohotovosť a pohotovostnú lekáreň, lokalizuje ich miesto a napríklad po úraze, keď je človek po strate vedomia dezorientovaný, umožní pozrieť si posledné známe miesto a privolať si pomoc. Vo svojom smartfóne si jednoducho vyhľadajú, aké lieky užívali naposledy, a cez push notifikáciu ich upozorníme, či im medzi nimi nevzniká nežiaduca lieková interakcia. Takisto ich cez push notifikáciu upozorníme na blížiaci sa termín preventívnych prehliadok.

Odpovedala: Monika Šimunová, PR špecialistka, Dôvera zdravotná poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #zmena zdravotnej poisťovne