Aké detské poistenie ponúkajú poisťovne?

Prehľad produktov detského životného poistenia.

27.08.2013 10:42
deti, kamaratstvo deti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Allianz Slovenská poisťovňa

  • Špeciálne pre deti ponúka program Farbička, v rámci ktorého môžu byť poistené okrem dieťaťa aj dve dospelé osoby. Samostatne môže byť dojednané len poistenie pre prípad dožitia a úrazové poistenie pre dieťa. Ostatné poistenia, či už pre dieťa, alebo dospelé osoby, môžu byť dojednané len ako pripoistenia, a to v prípade, ak je dojednané aj poistenie pre prípad dožitia.
  • Poistnú sumu pre prípad dožitia je možné počas poistnej doby meniť, či už zvyšovať, alebo znižovať. Poistná suma je vyplatená po skončení poistnej doby, teda v roku, keď poistené dieťa dovŕši vek 25 rokov, spolu s podielom na výnosoch z rezerv poistného. Podiel na výnosoch je stanovený ako rozdiel medzi skutočne dosiahnutým úrokovým výnosom z finančného umiestnenia rezervy životného poistenia v príslušnom kalendárnom roku a technickou úrokovou mierou, znížený o príslušný administratívny poplatok.
  • Poistený však môže požiadať o poistné plnenie aj skôr (najskôr vo veku 18 rokov), a to v prípade, ak nastane niektorá z uvedených poistných udalostí: prijatie na vysokú školu, sobáš alebo ak si dieťa založí firmu. V prípade takejto poistnej udalosti je vyplatené poistné plnenie vo výške 105 % aktuálnej hodnoty poistenia a poistenie zanikne.

Generali Slovensko

  • V súčasnosti ponúka pre deti životné poistenie La Vita. Ide o životné poistenie, ktoré je možné kombinovať a meniť. Rodič môže poistenie uzatvoriť ako čisto rizikový variant (čiže sa rozhodne kryť iba riziká), a po čase môže do poistenia „doplniť“ aj investičnú časť pre zhodnocovanie vložených peňazí. Alebo sa môže rozhodnúť uzatvoriť investičný variant poistenia – kombináciu zhodnocovania vložených peňazí a poistnej ochrany.
  • Poistenie La Vita poskytuje široký výber voliteľných poistení, ako napríklad závažné ochorenia (kryje aj juvenilnú cukrovku a je možné krytie doplniť o dvojnásobné plnenie pre prípad akéhokoľvek onkologického ochorenia), dennú dávku pre prípad hospitalizácie (obsahuje dvojnásobné plnenie pre prípad nevyhnutnej hospitalizácie po úraze), trvalé následky úrazu (poskytnú bonusové plnenie pre prípad zlomenín či jaziev), chirurgický zákrok a ďalšie. K poisteniu je možné dopoistiť aj poistenie oslobodenia od platenia v prípade invalidity, resp. úmrtia poistníka.

Uniqa

  • Kapitálové životné poistenie VitalŽivot Baby odmení dieťa za výbornú maturitu. Prospechový bonus sa vyplatí, ak poistené dieťa zmaturuje s vyznamenaním. Výška tohto plnenia je 100 eur za každý celý ukončený poistný rok platenia poistného od začiatku poistenia do dňa maturitnej skúšky, v úhrne však maximálne 1 000 eur. Pri produkte VitalŽivot Baby je v hlavnom poistení minimálna poistná suma 2 000 eur. Poistná suma sa vyplatí, ak sa dieťa dožije konca poistenia. Počas poistenia je možné poistnú sumu meniť (zvyšovať aj znižovať). Pri poistných sumách aspoň 5 000 eur ponúkame zľavy z poistného. Minimálne ročné poistné je 195,30 eura. Je možné zvoliť koncový vek dieťaťa od 10 rokov do 25 rokov, pričom musí byť dodržaná minimálna poistná doba 10 rokov. Rezerva poistného sa zhodnocuje garantovanou technickou úrokovou mierou 2,5 % p. a.
  • Pri produkte FlexiInvest Junior je minimálne ročné poistné 260,40 eura. Ide o investičné životné poistenie na dožitie. Poistník si na začiatku poistenia musí zvoliť investičnú stratégiu z ponúkaných fondov. Ak sa dieťa dožije konca poistenia, vyplatí sa mu aktuálna hodnota poistnej zmluvy, ktorej výška je závislá od vývoja zvolených podielových fondov. Investičnú stratégiu môže poistník počas doby poistenia meniť. Je možné zvoliť koncový vek dieťaťa od 10 rokov do 25 rokov, pričom musí byť dodržaná minimálna poistná doba 10 rokov. Plnenie pre prípad dožitia sa vypláca vždy na konci poistenia. Riziko investovania peňažných prostriedkov znáša v plnom rozsahu poistník.
  • Pre oba produkty (VitalŽivot Baby a FlexiInvest Junior) je povinným pripoistením pripoistenie oslobodenia od platenia poistného v prípade úmrtia dospelej osoby. V prípade úmrtia dospelého teda poisťovňa preberie platenie poistného. Dieťaťu sa začne vyplácať sirotský dôchodok do konca poistenia (ak je toto pripoistenie dojednané). Výšku mesačného sirotského dôchodku možno zvoliť v rozpätí 25 až 450 eur. Je možné pripoistiť aj oslobodenie od platenia poistného v prípade diagnostikovania kritickej choroby alebo invalidity u dospelej osoby. Deťom je možné pripoistiť úrazové pripoistenia, kritické choroby a chirurgické náklady. Pripoistenie chirurgických nákladov pomôže, ak dieťa potrebuje chirurgický zákrok (s hospitalizáciou alebo bez hospitalizácie) alebo plastickú operáciu zo zdravotných dôvodov.

Union poisťovňa

  • Ponúka špeciálne životné poistenie pre deti s názvom Vláčik. Ide o flexibilné poistenie, ktoré ponúka popri vytváraní úspor pre dieťa aj širokú škálu pripoistení. Zahŕňa poistenie dieťaťa pre prípad kritických chorôb, ľahších aj ťažších úrazov, chirurgického zákroku a hospitalizácie a ponúka tiež poistenie rodiča pre prípad trvalých následkov úrazu alebo úmrtia a oslobodenie od platenia v prípade invalidity alebo úmrtia rodiča.
  • Poistné sumy v poistení Vláčik sú flexibilné, je možné ich meniť podľa aktuálnej potreby. Minimálne poistné na poistnej zmluve je 20 eur mesačne, v prípade poistenia dvoch detí v tej istej rodine sa minimálne poistné znižuje na 15 eur na jednu poistnú zmluvu. Poistenie sa uzatvára do veku dieťaťa 25 rokov.
  • Vláčik je investičné životné poistenie, prostriedky sa zhodnocujú vo finančných fondoch. Popri rôznych akciových a vyvážených fondoch ponúka aj umiestnenie peňazí na tzv. garantovaný účet pre klientov, ktorí uprednostňujú investovanie s garantovaným výnosom.

Wüstenrot poisťovňa

  • Detské investičné životné poistenie pre zdravie a dôchodok zachováva všetky výhody známeho Investičného životného poistenia pre zdravie a dôchodok, súčasne je však jeho cieľom poskytnúť dieťaťu okrem poistnej ochrany i finančné prostriedky pri štarte do sveta dospelých. Investičné životné poistenie pre zdravie a dôchodok má najrozsiahlejšie poistné krytie. Na rozdiel od klasického životného poistenia sa však dokáže flexibilne prispôsobiť individuálnym potrebám klienta a jeho životným situáciám.
  • Klient si môže vybrať riziká, pre prípad ktorých chce byť zabezpečený. Ponúkame mu možnosť výberu až z 12 poistení (poistenia smrti a dennej dávky za PN sú dojednateľné až od 15 rokov veku): poistenie pre prípad dožitia, poistenie pre prípad smrti s konštantnou poistnou sumou, poistenie pre prípad smrti s lineárne klesajúcou poistnou sumou, poistenie diagnostikovania kritickej choroby alebo vzniku diagnostikovanej skutočnosti, poistenie pre prípad trvalých následkov v dôsledku úrazu, poistenie pre prípad trvalých následkov v dôsledku úrazu s progresiou 400 %, poistenie pre prípad smrti spôsobenej úrazom s dvojnásobným plnením v prípade smrti úrazom v dôsledku dopravnej nehody, poistenie dennej dávky za hospitalizáciu, poistenie dennej dávky za dobu nevyhnutného liečenia úrazu, poistenie dennej dávky za pracovnú neschopnosť s karenčnou dobou 14 dní alebo 28 dní, poistenie pre prípad poberania invalidného dôchodku, poistenie oslobodenia od platenia poistného v prípade smrti poistníka.
  • Najnižšie dohodnuté minimálne mesačné poistné je 20 eur. Poistník si môže zvoliť jednu z dvoch alternatív poistnej doby, do 18. alebo 25. roku veku dieťaťa. Klient má na výber spomedzi 6 fondov, pričom má voľnosť pri výbere jednotlivých fondov. Pre každý fond si môže stanoviť podiel od 0 % do 100 % tak, aby ich celkový súčet bol 100 %.

Kooperativa

  • Produkt Dukátik slúži na vytváranie kapitálu, ktorý má v budúcnosti uľahčiť dieťaťu jeho vstup do sveta dospelých. Produkt poskytuje kompletnú poistnú ochranu so širokým rozsahom poistného krytia s možnosťou poistenia jednej alebo dvoch dospelých osôb. Obaja dospelí, (z ktorých jeden na zmluve poistenie platí – poistník), môžu byť poistení pre prípad ich smrti, alebo invalidity. Ak nastane prípad, že jeden z dospelých zomrie alebo zostane invalidný, poistenie pokračuje ďalej bez ďalšieho platenia poistného. Dieťa je poistené v prípade drobných úrazov ako aj v prípade, že úraz zanechá trvalé následky, pričom pripoistenie dieťaťa Detské zlomeniny dostáva klient automaticky a zadarmo. V prípade, že poistené dieťa zomrie počas doby trvania poistenia, poisťovňa vyplatí poistníkovi (resp. jeho dedičom, ak už nežije) plnenie zodpovedajúce sume skutočne zaplateného poistného bez poistného, od platenia ktorého bol poistník oslobodený a poistného za pripoistenie úrazu dieťaťa. Ak sa dieťa dožije konca poistnej doby, bude mu vyplatená dojednaná poistná suma pre prípad dožitia zvýšená o podiely na zisku. Poistenie umožňuje kedykoľvek mimoriadne vkladať voľné finančné prostriedky a rovnako ich aj vyberať. Podľa rozhodnutia klienta môžeme každý rok upravovať výšku poistného o infláciu, ktorá sa premietne aj do výšky poistného plnenia.
  • Poistenie trvá najmenej 10 rokov a končí sa najskôr vo výročný deň začiatku poistenia v roku, v ktorom poistené dieťa dovŕši 18 rokov. Poistenie sa končí najneskôr vo výročný deň začiatku poistenia v roku, v ktorom poistené dieťa dovŕši 25 rokov. Vložené finančné prostriedky sa zhodnocujú prostredníctvom technickej úrokovej miery aktuálne 2,5 % p. a., a zároveň sú na tomto produkte pripisované podiely na prebytku, ak poisťovňa zúročí rezervu nad aktuálnu technickú úrokovú mieru.

ČSOB Poisťovňa

  • Pre deti dva poistné produkty, a to Junior Mix a Vario Junior. Poistenie Junior Mix je určené pre klientov, ktorí kladú dôraz najmä na sporenie pre deti, kým na druhej strane produkt Vario Junior je viac zameraný na krytie poistných rizík (sporenie je možné aj v tomto produkte).
  • Poistenie Junior Mix okrem sporiacej zložky zahŕňa aj pripoistenie pre prípad trvalého telesného poškodenia následkom úrazu poisteného dieťaťa a pripoistenie oslobodenia od platenia poistného z dôvodu smrti alebo invalidity poisteného dospelého (napr. rodiča).
  • Poistenie Vario Junior predstavuje moderný flexibilný produkt životného poistenia. Poistené môže byť dieťa spoločne s jedným dospelým poisteným. Poistenie ponúka možnosť poistiť riziká smrti dieťaťa, vážnej choroby dieťaťa, trvalých následkov úrazu dieťaťa, denného odškodného v prípade liečenia úrazu dieťaťa, hospitalizácie následkom úrazu dieťaťa a oslobodenia od platenia poistného v prípade invalidity, smrti a vážnej choroby poisteného dospelého.
  • Klient má možnosť zhodnocovať vložené finančné prostriedky prostredníctvom kapitálových alebo investičných stratégií. Špecifikom tohto poistenia je možnosť plynulého prechodu do produktu Vario (bez prerušenia poistnej ochrany) po dovŕšení 14. roku veku dieťaťa s možnosťou dojednania si ďalších poistení a pripoistení a zvýšenia už dojednaných poistných súm. Produkt Vario sa tak môže stať celoživotným produktom poistnej ochrany pre klientov od 0 rokov až do 75 rokov.
  • Poistenie Vario Junior je možné uzatvoriť dieťaťu už vo veku 14 dní, najvyšším vstupným vekom dieťaťa je 13 rokov. Dospelý poistený (napr. rodič) sa môže poistiť vo veku od 16 rokov až do 55 rokov. Minimálna doba trvania poistenia je 10 rokov.

Komunálna poisťovňa

  • Ponúka Prémiové poistenie dieťaťa. Základný balík tohto poistenia poskytuje tzv. klasické sporenie. V prípade dožitia sa poistenému vyplatí suma, a to vo dvoch alebo v troch splátkach. Výplaty poisťovňa poskytne vo výročný deň poistenia, v roku v ktorom dieťa dovŕši 11, 15 a 19 rokov. Ak klient, resp. rodič nemá záujem o prvú z prémií, musí podať písomnú požiadavku najneskôr 6 týždňov vopred a o túto sumu sa mu navýši výplata v 19. roku a navyše získa aj finančný bonus.
  • Minimálne poistné, ktoré rodič hradí, je vo výške 224,73 eura ročne, vstupný vek je od 0 do 6 rokov. Najkratšia poistná doba je 13 rokov a najdlhšia 19 rokov.
  • Výšku poistnej sumy si môže poistník vybrať. Na produkte Prémiové poistenie dieťaťa existuje ohraničenie minimálnej poistnej sumy (tá je vo výške 4 500 eur, v prípade, že klient nemá dojednané žiadne pripoistenie), ktorá závisí od vstupného veku poisteného dieťaťa. Výšku poistnej sumy nie je možné meniť v priebehu poistenia, pretože ide o produkt s čiastočnými výplatami počas trvania poistenia.
  • Navyše Prémiové poistenie dieťaťa je poistenie s podielom na zisku. To znamená, že každoročne pripisuje poisťovňa podiely na zisku – momentálne je technická úroková miera na úrovni 2,5 % a v prípade, ak sa poisťovni podarí zhodnotiť peniaze z rezerv poistenia nad úroveň 2,5 % (v posledných rokoch sa toto zhodnotenie pohybuje okolo 3,5 %), tak o tento percentuálny rozdiel sa klientom navýši ich poistná suma.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #detské životné poistenie