Kapitálové, investičné či rizikové?

Poisťovne ponúkajú na výber viacero druhov životných poistiek pre deti. Poistky, ktoré obsahujú aj sporenie, sa delia na kapitálové a investičné, tie bez sporiacej zložky sa zase nazývajú rizikové životné poistenie.

23.08.2013 11:19
poistenie, zamestnanie, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Výhodou kapitálových poistiek je, že klient vie, akým úrokom bude poisťovňa zhodnocovať sporiacu časť poistky. V súčasnosti ponúkajú poisťovne technickú úrokovú mieru vo výške 2,5 percenta. „V prípade, ak sa poisťovni podarí zhodnotiť peniaze z rezerv poistenia nad úroveň 2,5¤%, tak o tento percentuálny rozdiel sa klientom navýši ich poistná suma,“ vraví hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Šulcová.

Vyššie zhodnotenie možno získať na investičnom životnom poistení. Sporiaca zložka v tomto prípade smeruje do podielových fondov. Poisťovne väčšinou ponúkajú na výber z viacerých fondov, klienti si tak môžu vybrať od rizikovejších akciových fondov až po najmenej rizikové peňažné fondy. Ľudia, ktorí sú ochotní viac riskovať, sa tak môžu dočkať vyšších výnosov ako konzervatívnejší klienti.

Rizikové poistenie je vhodné pre rodičov, ktorí nechcú spolu s poistením deťom aj sporiť. Za peniaze, ktoré posielajú poisťovni, si platia len poistnú ochranu. To znamená, že po skončení poistnej doby, ak nenastane poistná udalosť, im poisťovňa žiadne peniaze nevyplatí. Toto poistenie býva v porovnaní s poistkami so sporiacou zložkou lacnejšie. Už za niekoľko eur mesačne možno získať poistné krytie pre prípad trvalých následkov úrazu až vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie #detské životné poistenie