Už len mesiac budú mať ženy lacnejšie poistky

Od začiatku marca tohto roku bude na slovenskom poistnom trhu definitívne platiť rovnosť medzi pohlaviami pri určovaní cien poistiek. Niektoré poisťovne už diskrimináciu zrušili, iné ešte stále zohľadňujú výšku mesačnej platby za poistné na základe pohlavia. Keďže nové pravidlá sa cien už podpísaných zmlúv netýkajú, na získanie lacnejších poistiek ostávajú necelé štyri týždne.

06.02.2013 12:02
laska rozvod rozchod muz zena Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Po zavedení gender smernice ženám zdražie poistné pre riziká smrť, invalidita, závažné ochorenia a oslobodenie od platenia poistného v závislosti od vstupného veku a poistnej doby. Naopak, mužom uvedené riziká zlacnejú,“ povedala Lucia Makayová z poisťovne Generali Slovensko. V súčasnosti sa poistné zmluvy uzatvárajú ešte na základe starých pravidiel. „V Generali Slovensko si môžu klienti v súčasnosti stále uzatvoriť životné poistenie za staré sadzby, pričom nové sadzby budú zavádzané k prvému marcu 2013,“ dodala Makayová.

Nie všetky poisťovne čakali na to, kým včera v parlamente poslanci v zmysle európskych noriem schválili zákon o rovnosti medzi pohlaviami pri určovaní cien poistiek. „Unisexové sadzby máme zavedené od decembra minulého roka,“ povedala Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne. V každom prípade najlepšiu cenu ľudia získajú porovnaním ponúk viacerých poisťovní, keďže v niektorých prípadoch môžu byť nové ceny nižšie v porovnaní s predchádzajúcimi.

Konkrétne ak sa dvadsaťročný muž rozhodne uzatvoriť životnú poistku na poistnú sumu 100-tisíc eur, s tým, že poistený bude do 62. roku života, tak mesačne za svoju poistku zaplatí 45,60 eura. Rovnako stará žena by však mesačne zaplatila len 32,90 eura. Rozdielne ceny sú preto, lebo nežnejšie pohlavie má menšiu pravdepodobnosť smrti, tak aj poisťovne majú menšie riziko vyplatenia 100-tisíc eur.

Tiež neplatí, že mužom všetky typy poistenia zlacnejú a zdraženie sa bude týkať len žien. Konkrétne poisťovne, ktoré ešte nezrušili určovanie ceny na základe pohlavia, stále vychádzajú z takzvaných úmrtnostných tabuliek. Keďže štatisticky ženy žijú dlhšie, aj riziko smrti počas doby poistenia je nižšie. Za životnú poistku tak zaplatia menej ako muži, u ktorých je riziko smrti vyššie.

Naopak, pre ženy začnú byť nižším poistným zaujímavé dôchodkové poistenia a očakáva sa tu zas zdraženie pre mužov. Tu totiž poisťovne po dosiahnutí dohodnutého veku vyplatia poistenému dohodnutú sumu alebo pravidelnú dôchodkovú rentu. Keďže muži majú nižšiu šancu dožiť sa svojho dôchodku a nezískať nič, prípadne len minimum zo svojho dôchodkového poistenia, je pre ženy ako jediné lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba