Záujem o poistky klesne spolu s cenami

Po štyroch rokoch mierne sa zvyšujúceho záujmu ľudia opäť začnú šetriť na uzatváraní poistných zmlúv. Takto čierno vidia rok 2013 niektoré z najväčších poisťovní. Menší záujem sa očakáva hlavne pri neživotných poistkách a spomaľovanie rastu či prípadný pokles by sa nemali vyhnúť ani životným poistkám. Poisťovne plánujú nezáujem ľudí riešiť nižšími cenami poistiek, vyšším poistným krytím za nezmenenú cenu a novými produktmi.

09.01.2013 12:01
predčasný, dôchodok, penzia, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

„Slovenský poistný trh bude mierne klesať. Dôvodom sú najmä dopady ekonomickej krízy, situácia v eurozóne, ako aj úsporné opatrenia. Na Slovensko sa nechystajú strategickí investori, stagnuje predaj áut, kúpna sila obyvateľstva bude nižšia,“ povedala Erika Barkolová, hovorkyňa poisťovne Kooperativa. Poisťovne tak budú považovať za úspech, ak prípadný rast trhu dokáže pokryť infláciu. „Vzhľadom k predpokladanému hospodárskemu vývoju očakávame v reálnom vyjadrení stagnáciu poistného trhu, čiže nárast poistného približne na úrovni medziročnej inflácie,“ dodal Šimon Kollár, hovorca poisťovne Wüstenrot.

Na takomto trhu budú musieť poisťovne pri viacerých produktoch zvádzať tvrdý boj o zákazníka. V tomto roku by preto naďalej malo pokračovať znižovanie cien povinného zmluvného poistenia. „Zrejme sa tak stane, hoci na znižovanie cien v skutočnosti nie je dôvod. Tento segment už pri súčasných cenách nie je profitabilný. Ak budú ceny klesať, tak vplyvom práve silného konkurenčného boja. Necháme sa prekvapiť,“ povedala Barkolová.

Časť poisťovní miesto znižovania cien plánuje ľudí prilákať na vyššie vyplatenie škody v prípade nehody. „V poistení motorových vozidiel a majetku budeme v roku 2013 svoje produkty ponúkať na nezmenenej úrovni poistného, na druhej strane sústavne rozširujeme rozsah poistného krytia našich produktov,“ povedal Andreas Kößl, generálny riaditeľ poisťovne Uniqa. Pri životných poistkách je už niekoľko rokov po sebe najväčší záujem o investičné životné poistenie, ktoré časť zo zaplatených peňazí používa na krytie poistnej udalosti a zvyšok investuje na finančných trhoch. Málo ľudí si však uvedomuje, že toto investovanie je vysoko rizikové a poisťovne nenesú žiadnu zodpovednosť za prípadné straty z investovania. Napriek tomu o kapitálové poistenie, pri ktorom poisťovne garantujú vyplatenie dohodnutej sumy po skončení poistenia, majú ľudia menší záujem.

„Toto je taký paradox slovenského trhu, kde ľudia napriek tomu, že sú veľmi konzervatívni, majú najväčší záujem o rizikové typy investícií, napríklad v investičnom životnom poistení, ale podobné správanie bolo aj v oblasti súkromných dôchodkov,“ zhodnotil Marek Jankovič, prezident Allianz – Slovenská poisťovňa. V druhom pilieri sa totiž podobne ako pri poistkách najviac ľudí prihlásilo do rizikových fondov zameraných na kúpu akcií. Samotné akcie totiž napriek možnej strate z dlhodobého hľadiska ponúkajú väčšinou najvyšší výnos.

Po oslabení druhého piliera niektoré poisťovne práve pri dôchodkoch zvažujú ľuďom ponúknuť nové druhy poistenia. „Je možné, že sa na trhu objavia nové druhy poistení, ktoré budú klásť väčší dôraz na krytie rizík vo vyššom, napríklad dôchodkovom veku,“ potvrdila Lucia Makayová, hovorkyňa Generali Slovensko.

V tomto roku musia poisťovne prestať určovať výšku poistného na základe pohlavia. Hoci je nová smernica EÚ, ktorá prináša rovnaké ceny pre mužov aj ženy, účinná od 21. decembra 2012, na Slovensku sa jej pravidlá začínajú zavádzať postupne. „Konečný termín pre vstup gender smernice do praxe bude 1. marec 2013, kedy nadobudne účinnosť aj v Slovenskej republike,“ uzavrela Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. Zmena prinesie ženám zdraženie poistenia pre prípad smrti, kým mužom by tieto poistky mali, naopak, mierne zlacnieť. Nežnejšie pohlavie, naopak, menej zaplatí za poistky zamerané na poberanie pravidelného dôchodku, kým samotným mužom tieto produkty o niečo zdražejú.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba