Ženám zdražejú poistky až o tretinu

Až o tridsať percent viac budú platiť za životné poistky ženy po zrušení diskriminácie na základe pohlavia. Poistiť si auto ich môže vyjsť o desatinu drahšie. Ukázala to štúdia európskeho poistného trhu zameraná na dosahy týchto zmien. Poisťovne totiž po 21. decembri 2012 nebudú môcť určovať mužom a ženám iné ceny pri nových poistkách.

27.12.2011 12:05
teta, žena, peniaze, euro, bankovky, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na zmeny vo výpočtoch poistného rizika a s tým spojené dvíhanie cien sa už dnes pripravujú i slovenské poisťovne. „Rast cien životných poistiek pre ženy závisí od konkrétneho typu produktu, ale v priemere to bude v percentách až desiatkach percent,“ povedala Jana Tarčáková Janičová, hovorkyňa poisťovne Axa.

Ak sa dnes mladá žena poistí pre prípad smrti na sumu stotisíc eur, poisťovni mesačne zaplatí približne 28 eur. Za túto sumu získa na dvadsať rokov istotu, že v prípade smrti nezostane jej rodina bez peňazí. Koncom budúceho roku by za rovnakú poistku mohla platiť už 36,4 eura.

Cena by sa tak takmer vyrovnala rovnako starému mužovi, ktorý dnes za poistenie pre prípad smrti v hodnote stotisíc eur zaplatí mesačne okolo 39 eur. „Pri samotných mužoch tak môže nastať presne opačná situácia a cena poistenia môže ísť nadol,“ odhadla Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. Poisťovne totiž zdražením poistiek pre ženy získajú priestor na zlacňovanie poistiek pre mužov.

Muži dnes platia viac, pretože podľa údajov Štatistického úradu za rok 2009 je pravdepodobnosť smrti muža v rozmedzí od 20 do 62 rokov približne 22 percent, kým u žien iba deväť percent. V prípade mužov je tak výrazne vyššie riziko vyplatenia poistky.

Takýto prístup sa nepáčil belgickému združeniu na ochranu spotrebiteľov Test – Achats. Podľa združenia sú štatistické údaje na základe pohlavia veľmi nepresné. Nasledovala tak žaloba na belgický súd, ktorý o rozhodnutie sporu požiadal Európsky súdny dvor. Jeho konečným rozhodnutím bolo zrušenie diskriminácie v poisťovaní mužov a žien.

„Ak muž pravidelne cvičí, zdravo sa stravuje, nefajčí, má vyššiu šancu dožiť sa viac rokov ako žena nedodržiavajúca zdravý životný štýl a nieje dôvod na platenie vyššieho poistenia,“ argumentuje Test – Achats na svojej internetovej stránke.

„Životospráva ako určujúci faktor pre stanovenie výšky poistného je podľa môjho názoru ťažko merateľná z pohľadu poisťovne a zároveň ťažko preukázateľná zo strany klienta,“ reagoval manažér oddelenia poistenia osôb v Uniqa Tomáš Ogrodník. Navyše životospráva sa podľa neho u ľudí časom mení.

V budúcnosti niektoré poisťovne plánujú určovať cenu najmä na základe veku. „Stále bude možné používať do výpočtu poistného faktor veku osoby, ktorý tiež značne ovplyvňuje výšku poistného, a to nielen lineárne, potom môžu existovať aj skupiny vekov, kde poistenie, naopak, klesne,“ povedal Gabriel Tóth z poisťovne Alianz.

Zdražovanie sa pri iných typoch poistiek dotkne aj mužov. „Napríklad poistky viazané na výplatu dôchodku budú pre mužov drahšie ako v súčasnosti,“ povedala Žáková. Muži dnes platia menej, keďže predpokladaná dĺžka poberania dôchodku je kratšia ako u žien.

Mladým vodičkám na Slovensku by sa podľa poisťovní malo vyhnúť v Európe očakávané 11-percentné zdražovanie poistenia motorových vozidiel. „Pohlavie sa na Slovensku ako kritérium na stanovenie poistného v poistení motorových vozidiel používa len výnimočne a nepredpokladáme žiadny významný vplyv tejto zmeny na výšku poistného,“ odôvodnil Šimon Kollár, hovorca poisťovne Wüstenrot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba