Vodiči dostanú viac času na výpoveď poistky

Prezident podpísal novelu zákona o cenných papieroch, cez ktorú poslanci zmenili súčasne aj informačnú povinnosť v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel.

16.12.2011 13:29
nehoda, havária, rozbité auto, odťahovka Foto:
Ilustračné foto
debata

Od júla budúceho roka budú poisťovne musieť desať týždňov pred ukončením zmluvy posielať informačný list o výške poistného na ďalšie obdobie a aj dátumy a možnosti vypovedania bez toho, aby to klient musel zháňať. V súčasnosti si totiž poistení musia vybavovať poistku sami a musia to stihnúť najneskôr šesť týždňov pred ukončením poistného obdobia. Klient tak dostane štyri týždne na to, aby sa sám rozhodol a nepremeškal tak možnosť vypovedať zmluvu. Ak by totiž zmeškal šesťtýždňovú lehotu, najbližšie môže vypovedať zmluvu zase až o rok.

Slovenská kancelária poisťovateľov s týmito zmenami zásadne nesúhlasí. Podľa nich zapríčinia väčšiu migráciu klientov, zanikne aktívne využívanie bonusov a malusov a zároveň to zvýši náklady. Avšak on-line poisťovňa Genertel zmeny víta a myslí si, že povedú vo väčšine prípadov k nižšej cene poistenia. Aj tento rok sa podľa Genertelu stalo mnohým motoristom, že nestihli vypovedať starú zmluvu v termíne, čo pre nich znamená platiť vyššie poistenie, ako by mohli na trhu získať. Zmeny v zákone prinesú podľa poisťovne väčšiu transparentnosť trhu a výhody zákazníkom, rovnako, ako je to v západných krajinách. V mnohých z nich môže zákazník vypovedať zmluvu do posledného dňa poistenia vozidla.

V rámci zmien povinného poistenia by ministerstvo financií chcelo neskôr presadiť aj to, aby nová poisťovňa, pre ktorú sa klient rozhodne, vybavila administratívu a odhlasovanie u pôvodnej poisťovne za neho. Genertel by uvítal možnosť vypovedať zmluvu o povinnom poistení aj počas posledných 42 dní poistenia a zákaz automatického predlžovania zmluvy na ďalší rok. Tieto zmeny by priniesli podľa Genertelu ďalšie zvýšenie transparentnosti poistenia vozidiel, vyšší tlak na ceny a zároveň tlak na dôsledné aplikovanie systému zliav a prirážok, tzv. bonus / malus systém.

debata chyba