Vozidiel poistených od januára výrazne ubudlo

Počet motorových vozidiel s výročím povinného zmluvného poistenia (PZP) 1. januára sa tento rok výrazne znížil. Podľa odhadu on-line poisťovne Genertel je ich zhruba o 30 % menej než pred rokom.

13.12.2011 13:39
odťahovka, búračka, auto, poistenie, pzp Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčší vplyv na to má podľa poisťovne vyraďovanie starších vozidiel, ktoré sa historicky poisťovali na kalendárny rok, a prepisy vozidiel pri predaji novým majiteľom.

Každoročne najsilnejšie obdobie roka, keď poisťovne oslovovali túto najväčšiu skupinu majiteľov vozidiel, sa podľa Genertelu pomaly rozpúšťa. Firma očakáva, že v horizonte niekoľkých rokov bude rozloženie vozidiel počas roka približne rovnomerné. V druhom polroku 2011 pritom podľa prieskumu Genertelu uvažovalo o zmene poisťovne zhruba 200-tisíc motoristov a ďalších približne 320-tisíc nebolo v polovici roka rozhodnutých.

Poisťovňa Genertel podľa vyjadrení člena predstavenstva Petara Dobriča zaregistrovala na trhu „šikovné ťahy“ v prístupe niektorých poisťovní k mladším vodičom a k motoristom z Bratislavy, keď týmto rizikovejším skupinám zvýšili poistné. „My sme mali túto stratégiu od nášho vstupu na slovenský trh a v kombinácii s vianočnou akciovou ponukou očakávame, že prekročíme náš plán počtu nových zákazníkov v decembri,“ povedal Dobrič.

Tieto zmeny vyplývajú podľa Genertelu najmä z toho, že na Slovensku nie je PZP ziskový segment neživotného poistenia, čo vytvára tlak na ceny pre zákazníkov. Možno očakávať, že skôr, ako plošné zvyšovanie cien PZP pre všetkých, teda aj pre tých zákazníkov, ktorí jazdia bezpečne a nespôsobujú nehody, príde dôslednejšie aplikovanie systému zliav a prirážok (tzv. bonus / malus systém). Vďaka jeho zavedeniu budú podľa Genertelu vinníci nehôd platiť viac a beznehodoví vodiči toľko, čo doteraz alebo dokonca menej.

Skupina vodičov vo veku 30 a viac rokov jazdiacich bez nehôd môže do budúcna očakávať ešte lepšie ceny PZP vďaka zmenám v legislatíve účinným od júla 2012. Tieto zmeny podľa Genertelu prinesú, podobne ako v susednom Maďarsku, nárast počtu motoristov, ktorí budú počas roka meniť poisťovňu. V rokoch 2007 až 2010 sa tam podiel tých, ktorí menia poisťovateľa, bezmála zdvojnásobil zo 17,1 % na 31 %.

debata chyba