Poistky na autá by mohli zlacnieť

Poisťovňa Genertel schvaľuje zmeny v zákone o povinnom zmluvnom poistení áut iniciované rezortom financií. V súčasnosti si poistení musia vybavovať poistku sami a musia to stihnúť najneskôr šesť týždňov pred ukončením poistného obdobia. Od júla budúceho roka by mali klienti od poisťovní získať aktuálne informácie desať týždňov dopredu.

29.11.2011 14:32
Nehoda, havária Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým Genertel si myslí, že zmeny povedú vo väčšine prípadov k nižšej cene poistenia, Slovenská kancelária poisťovateľov pred niekoľkými dňami vyjadrila zásadný nesúhlas s návrhom ministerstva. Podľa výkonného riaditeľa kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho zapríčiní väčšiu migráciu klientov, zanikne aktívne využívanie bonusov a malusov a zároveň to zvýši náklady.

Po novom by už poisťovne mali byť povinné desať týždňov pred ukončením zmluvy poslať informačný list o výške poistného na ďalšie obdobie, ďalej dátumy a možnosti vypovedania bez toho, aby to klient musel zháňať. Dostane tak štyri týždne na to, aby sa sám rozhodol a nepremeškal tak možnosť vypovedať zmluvu. Ak by totiž zmeškal šesťtýždňovú lehotu, najbližšie môže vypovedať zmluvu zase až o rok.

Aj tento rok sa podľa Genertelu stalo mnohým motoristom, že nestihli vypovedať starú zmluvu v termíne, čo pre nich znamená platiť vyššie poistenie, ako by mohli na trhu získať. Zmeny v zákone prinesú podľa poisťovne väčšiu transparentnosť trhu a výhody zákazníkom, rovnako, ako je to v západných krajinách. „V mnohých z nich môže zákazník vypovedať zmluvu do posledného dňa poistenia vozidla,“ povedal člen predstavenstva pre priamy a medzinárodný obchod poisťovne Genertel Petar Dobrič.

V rámci zmien povinného poistenia by ministerstvo financií chcelo presadiť aj to, aby nová poisťovňa, pre ktorú sa klient rozhodne, vybavila administratívu a odhlasovanie u pôvodnej poisťovne za neho. Genertel by uvítal možnosť vypovedať zmluvu o povinnom poistení aj počas posledných 42 dní poistenia a zákaz automatického predlžovania zmluvy na ďalší rok. Tieto zmeny by priniesli podľa Genertelu ďalšie zvýšenie transparentnosti poistenia vozidiel, vyšší tlak na ceny a zároveň tlak na dôsledné aplikovanie systému zliav a prirážok, tzv. bonus / malus systém.

Predložený návrh však podľa Feketeho povedie k zvýšenej migrácii klientov medzi poisťovňami a efektom bude zvýšenie počtu nepoistených motorových vozidiel. Už v súčasnosti pritom máme podľa neho najvyšší podiel nepoistených vozidiel v regióne. S návrhom rezortu financií kancelária poisťovateľov nesúhlasí aj preto, že snaha o zavedenie systému bonus / malus sa týmto podľa Feketeho nadobro pochová. Slovensko je pritom podľa neho jediným štátom v regióne, kde tento systém nefunguje.

debata chyba