Na zmenu poistky budú štyri týždne

Od leta budúceho roku sa vodičom skončí stres zo zmeny povinného zmluvného poistenia automobilu. Poisťovne budú musieť po novom vodičov povinne desať týždňov dopredu v liste informovať o cene poistenia na ďalší rok, dátume skončenia poistnej zmluvy a termíne, dokedy je možné existujúcu zmluvu vypovedať.

21.11.2011 14:21
pzp, poistenie, povinné zmluvné poistenie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ľudia tak získajú štyri týždne na to, aby si mohli porovnať ponuky od konkurencie a vybrať si najvýhodnejšiu poistku,“ povedal minister financií Ivan Mikloš. Šoféri totiž podľa zákona môžu poistku vypovedať najneskôr šesť týždňov pred skončením zmluvy a po tomto termíne už nemôžu zmeniť poisťovňu. Vodiči sa tak v praxi často dozvedeli svoje budúcoročné poistenie až keď už reálne nemohli zmeniť poisťovňu.

„Brániť sa tomu dalo jedine takzvanou preventívnou výpoveďou, ktorá neskôr umožňovala šoférom vyjednávať o cene poistenia,“ povedal Vladimír Cvik, riaditeľ internetového portálu Netfinancie.sk. Na trhu totiž posledné roky nepretržite klesá cena poistenia automobilov a pri pohrození odchodom ku konkurencii spúšťa cenu i doterajšia poisťovňa.

Samotné ministerstvo plánuje v budúcnosti presadiť ešte ďalšie zmeny. „Predstava je taká, že poisťovňa, ku ktorej vodič prestúpi, by vybavila aj kompletné odhlásenie v predchádzajúcej poisťovni,“ tvrdí Mikloš. Ľuďom by tak odpadla zbytočná administratíva. „Toto sa žiaľ nedá zrealizovať hneď, pretože si to vyžaduje vytvorenie centrálneho registra zmlúv a otvorenie Občianskeho zákonníka,“ dodáva.

Pre ľudí hľadajúcich najlacnejšie poistenie automobilu je tiež dôležité vedieť, že i samotné internetové portály zamerané na porovnávanie cien ponúkajú rôzne ceny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba