Ako získať najlacnejšiu poistku na auto

Povinné poistenie automobilov ponúka v súčasnosti desať poisťovní. Vzhľadom na to, že v posledných rokoch pribúdali kritériá, na základe ktorých poisťovne určujú ceny poistky, cenníky sa už nevpracú do jednoduchých tabuliek, čo motoristom zťažuje porovnávanie.

10.09.2010 06:30
Doprava Foto:
Ilustračné foto
debata

Povinné poistenie automobilov ponúka v súčasnosti desať poisťovní. Vzhľadom na to, že v posledných rokoch pribúdali kritériá, na základe ktorých poisťovne určujú ceny poistky, cenníky sa už nevpracú do jednoduchých tabuliek, čo motoristom zťažuje porovnávanie.

Viaceré poisťovne prešli od tabuliek ku kalkulačkám, ktoré vypočítajú každému motoristovi cenu na základe toho, aké auto má, koľko má rokov, koľko kilometrov najazdí, či má dieťa, alebo aké má zamestnanie. Vďaka tomu v každej poisťovni môžu existovať tisíce rôznych cien.

Kto chce zistiť najvýhodnejšiu cenu, nemusí obiehať pobočky všetkých poisťovní. Povinné poistky sprostredkúvajú aj poistní makléri, ktorí uzatvárajú zmluvy pre všetky poisťovne. Maklér tak vie každému vyrátať, v ktorej poisťovni zaplatí najmenej.

„Hlavnou výhodou, ktorú klient cez svojho finančného sprostredkovateľa získava, je možnosť väčšej zľavy na poistnom oproti tej, ktorú by dostal, ak by si poistné uzatváral priamo v poisťovni,“ hovorí produktový analytik spoločnosti Partners Group Lukáš Hacek. Rozdiel medzi cenou v poisťovni a u makléra podľa neho môže dosahovať päť až desať percent. Makléri podľa neho zároveň majú prehľad aj o tom, ako jednotlivé poisťovne pristupujú k poistným plneniam v prípade škodovej udalosti a vedia klientom porovnať aj asistenčné služby, ktoré poisťovne ponúkajú ako bonus.

Viacerí makléri sprostredkúvajú poistenie aj cez internet. Potrebné je zadať všetky údaje o aute a jeho majiteľovi a internetová kalkulačka zobrazí rebríček poisťovní aj s cenami poistiek. Záujemca tu môže zároveň hneď aj uzatvoriť zmluvu. Niektorí internetoví makléri klientovi následne zašlú zmluvu, ktorú musí poslať podpísanú späť. Iné stránky si vystačia aj bez podpisu. Motoristovi stačí, ak zaplatí poistné a jeho poistka je od toho okamihu platná. Zmluvu, ako aj bielu kartu s potvrdením o poistke, si môže vytlačiť z počítača.

Aj keď spoločnosti, ktoré ponúkajú uzatvorenie poistky cez internet, tvrdia, že klient dostane všetky zľavy, je možné, že ak by zašiel osobne do poisťovne, mohol by dostať ešte nižšiu cenu. Vedúci pobočiek majú zväčša právomoc rozhodnúť o poskytnutí dodatočnej zľavy. A práve v čase pred koncom roka, keď klienti vo veľkom hľadajú najlacnejšiu poisťovňu, túto svoju právomoc často využívajú.

debata chyba