Poisťovne zverejnia ceny poistiek áut na poslednú chvíľu

Poisťovne aj tento rok čakajú so zverejnením cien povinného zmluvného poistenia do poslednej chvíle. Zákon im stanovuje povinnosť oznámiť nové ceny platné pre budúci rok najneskôr do konca októbra. Väčšina poisťovní preto tradične ceny oznamuje až v posledný októbrový deň.

08.09.2010 06:30
dane, poistenie, odvody, výpočer, okuliare,... Foto:
Poisťovne ešte nové ceny poistiek nezverejnili.
debata

Poisťovne nechceli o budúcoročných cenách poistiek ešte hovoriť. Tvrdia len, že ceny zverejnia v súlade so zákonom a že v tomto období ešte vyhodnocujú aktuálnu škodovosť, na základe ktorej stanovia nové ceny.

V posledných rokoch väčšina ceny nezvyšovala. Poistné vzrástlo len klientom, ktorí spôsobili dopravnú nehodu a prišli preto o bonus. A v prípade, že poisťovňa zvýšila cenu niekomu inému, mohol zájsť ku konkurenčnej poisťovni, ktorá mu ochotne ponúkla lacnejšiu poistku.

Dôvodom boja o klientov boli nové poisťovne, ktoré začali ponúkať povinné poistenie. Keďže klientov oslovovali najmä nižšími cenami, nemohli si ani staršie poisťovne dovoliť zvyšovať ceny. Minulý rok na Slovensku začala poistenie zodpovednosti za škodu ponúkať Union poisťovňa, rok predtým AXA.

V súčasnosti ponúka povinné poistenia auta desať poisťovní. Podľa informácií Pravdy sa už v júni v Národnej banke Slovenska zaregistrovala nová poisťovňa, ktorá plánuje ponúkať povinné poistenie prostredníctvom internetu a telefónu. Fungovať by mala ako pobočka zahraničnej poisťovne. Zatiaľ však nie je isté, či stihne zasiahnuť už do boja o klientov, ktorým sa končí poistné obdobie na konci roka. Poisťovne, ktoré nemajú klasické pobočky, ale špecializujú sa na predaj cez internet a telefón, väčšinou získavajú klientov práve nízkou cenou poistiek.

debata chyba