Oplatí sa poistiť staré auto?

Čím staršie auto niekto vlastní, tým menej peňazí dostane z havarijného poistenia v prípade totálnej škody. A čím je aktuálna hodnota auta nižšia, tým menšie poškodenie stačí na to, aby poisťovňa vyhlásila škodu za totálnu.

07.09.2010 14:03
auto, staré auto, pzp, povinné zmluvné poistenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri havárii poisťovňa motoristovi z havarijného poistenia uhradí náklady na opravu auta. Oprava však nesmie byť drahšia, ako je aktuálna hodnota auta. V prípade, že niekto vlastní 10–ročné auto, ktorého súčasná hodnota je tisíc eur, postačí, ak náklady na opravu dosiahnu tisícku a poisťovňa označí poškodenie za totálnu škodu a motoristovi by mala vyplatiť súčasnú cenu auta. Pre poisťovňu je lacnejšie, ak klientovi dá peniaze, aby si kúpil auto v rovnakej hodnote, ako vlastní teraz, akoby mu mala platiť drahšiu opravu.

Lenže poistné sa pri havarijnom poistení neplatí z aktuálnej hodnoty auta, ale z ceny nového vozidla. Poisťovňa vyráta cenu poistky ako určité percento z ceny nového automobilu bez ohľadu na vek vozidla. Ak ide o staršie auto, môže sa ročné poistné dostať až na úroveň súčasnej ceny auta. Klient tak za rok poisťovni zaplatí toľko, koľko mu je ona ochotná maximálne zaplatiť pri škode. Havarijné poistenie sa v tomto prípade nevyplatí. Každý by si mal preto overiť, akú hodnotu má v súčasnosti jeho auto a či je preňho výhodné platiť si havarijné poistenie.

Viaceré poisťovne preto ponúkajú pre autá, ktoré sú staršie ako tri roky, špeciálnu poistku. Na rozdiel od klasického havarijného poistenia klient dostane pri havárii nižšiu sumu. Poisťovňa napríklad nezaplatí originálne náhradné dielce, ale ich napodobeniny, ktoré sa kvalitou zhodujú s originálmi. Klient si zároveň musí nájsť lacnejší servis, pretože poisťovne uhrádzajú nižšiu hodinovú sadzbu za prácu ako pri obyčajnom havarijnom poistení.

Vďaka tomu, že sa pri tomto type poistenia vypláca motoristom nižšie odškodné, je aj cena týchto poistiek nižšia. Poistné sa neráta z novej ceny auta, ale sa určuje na základe jeho aktuálnej hodnoty.

debata chyba