Lepšia zámka na dverách poistné nezníži

Ľudia chránia svoj majetok viac ako v minulosti. Zhodli sa na tom zástupcovia viacerých oslovených poisťovní. Pomôže vám však lepšia zámka či mreže na oknách znížiť poistné?

10.05.2010 10:29
dvere, zámok, zabezpečenie, poistenie, kľúč Foto:
Čím je vyššia poistná suma, tým sú aj požiadavky na zabezpečenie vyššie.
debata

Odpoveď je taká, že pri uzatváraní poistenia sa poisťovne o zabezpečenie nehnuteľnosti príliš nezaujímajú, resp. nekontrolujú, či bezpečnostná zámka alebo celé dvere, ktoré ste poisťovni nahlásili, aj skutočne máte. „Potrebné zabezpečenie ani poisťovne, ani sprostredkovatelia poistenia nekontrolujú ani neskúmajú. Pred uzatvorením poistenia je vždy klient upozornený na to, aké zabezpečenie by mal mať, aké prvky zabezpečenia by mal mať na dverách a oknách. Je na ňom, aby si svoj majetok dostatočne zabezpečil,“ vysvetľuje Lenka Trebunová, produktová manažérka AWD. Poisťovňa začne zabezpečenie skúmať až v čase poistnej udalosti. „Treba si uvedomiť, že zabezpečenie nespĺňajúce potrebné parametre, môže byť dôvodom na zníženie poistného plnenia,“ upozorňuje Trebunová.

Základné informácie o zabezpečení domácnosti
– zabezpečenie nemá vplyv na cenu poistenia
– pre určité poistné sumy je v jednotlivých poisťovniach predpísané určité zabezpečenie
– čím je vyššia poistná suma, tým sú vyššie nároky na zabezpečenie
– pri nízkych sumách niektoré poisťovne nijaké špeciálne zabezpečenie nepožadujú
– pri stredných sumách poisťovne zabezpečenie pri uzatváraní poistnej zmluvy zvyčajne nekontrolujú
– ak však klient v čase poistnej udalosti nemá požadované zabezpečenie, znižuje sa mu poistné plnenie
– pri vysokých sumách, ak klient nemá dostatočné zabezpečenie domácnosti, poisťovňa môže klienta odmietnuť poistiť

Pri poisťovaní domácnosti podľa nej netreba zabúdať na zabezpečenie domácnosti pre prípad vlámania. „Poisťovne vyžadujú, aby poisťovaná domácnosť bola opatrená zabezpečovacími prvkami na dverách, oknách, elektronickou zabezpečovacou signalizáciou a pod. Dvere by mali mať minimálne cylindrickú vložku alebo bezpečnostnú uzamykaciu zámku,“ hovorí Trebunová. Čím vyššia poistná suma, tým vyššie sú nároky na kvalitu a počet zabezpečovacích prvkov na dverách.

Okná by mali byť zabezpečené tak, aby sa dali otvoriť zvonka iba ich mechanickým poškodením alebo zničením. Okná do výšky 3 – 5 metrov nad okolitým terénom (podľa poisťovne) by navyše mali byť zabezpečené spúšťacími roletami alebo žalúziami, alebo zabezpečené bezpečnostnou fóliou. Pri vyšších poistných sumách sa môžu vyžadovať aj železné mreže zabudované do steny, bezpečnostné sklo alebo uzamykateľná roletová mreža. Navyše domácnosti poistené na vysoké poistné sumy by mali byť zabezpečené elektronickým zabezpečovacím zariadením. „Parametre zabezpečenia závisia od výšky poistnej sumy. Čím vyššia poistná suma, tým viac zabezpečovacích prvkov je potrebných,“ dodáva Trebunová. Lepšie zabezpečenie však poisťovne pri cene poistného nezohľadňujú.

Sú však prípady, keď poisťovne obhliadku predsa len vykonávajú. „Obhliadka sa určite vykonáva v prípade rôznych pripoistení, keď sa poisťujú drahšie predmety a je nutné zhodnotiť aj zabezpečenie klienta, príp., keď sa poisťujú aj technické škody (napr. skrat, prepätie, technické chyby na zariadeniach), pri ktorých je nevyhnutné overiť funkčnosť týchto zariadení pred podpisom poistnej zmluvy,“ vysvetlila Judita Smatanová z Union poisťovne.

debata chyba