Poradňa: Z ktorej poistky je lepšie pýtať odškodné?

Z ktorej poistky je lepšie uplatniť škodu? Zo svojej či susedovej, ak ste poistení obaja? Môžete si poistiť aj prenajatý byt? Na otázky odpovedali odborníci z troch poisťovní.

10.05.2010 09:16
debata

Náš syn hral s kamarátmi pred domom futbal a susedom na prízemí rozbili okno. My sme poistení, susedia tiež. Z koho poistky sa lepšie oplatí pýtať odškodné?

Z poistenia domácnosti, ktoré má uzatvorené rodič syna, ktorý rozbil okno. AXA v takom prípade plní náhradu škody v rámci poistenia zodpovednosti členov domácnosti, ktoré poskytuje klientom navyše. Z tohto poistenia je hradená škoda bez spoluúčasti.

Susedia mi vytopili byt a zničili koberec v obývačke, maľovku v kúpeľni aj v izbe. Oni aj ja máme poistenú domácnosť. Je pre mňa výhodnejšie žiadať náhradu škody od susedov alebo od svojej poisťovne?

V tomto prípade odporúčame škodu si uplatniť vo svojej poisťovni, ktorá si následne škodu refunduje v poisťovni škodcu.

Je možné poistiť aj domácnosť, ktorá mi nepatrí? Bývam totiž v prenajatom byte. Je to vôbec možné? O koľko bude také poistenie drahšie, ako keby som bol vlastníkom nehnuteľnosti?

Áno, je to možné. V prípade poistnej udalosti plní poisťovňa náhradu škody vlastníkovi tej domácnosti, ktorá je poistená. T. j. ak si klient poistí veci, ktoré patria niekomu inému, poisťovňa poskytne poistné plnenie tejto tretej osobe. Poistka nie je drahšia.

Máme chatu a chceme si ju dať poistiť proti zlodejom. Je možné, že by nám ju poisťovňa odmietla poistiť, resp. poistila iba proti živlom? Bude sa pri chate vyžadovať lepšie zabezpečenie ako pri rodinnom dome?

V poistení domácnosti Domos Kompakt je v základnom poistnom krytí zahrnuté aj poistenie pre prípad krádeže a vandalizmu. Spôsob zabezpečenia závisí od poistnej sumy domácnosti, pričom nie je dôležité, či je nehnuteľnosť trvalo obývaná alebo nie.

Máme rodinný dom. Susedia robia stavebné úpravy na svojom pozemku a nešťastnou náhodou nám poškodili plot a zlomili jeden strom. Je aj toto poistené? Môžeme dostať náhradu škody?

To, že susedia spôsobili škodu svojou stavebnou činnosťou, je ich zodpovednosť a poistné krytie sa na to nevzťahuje. Ak však susedia majú uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú z držby nehnuteľnosti, môže byť spomínaná škoda hradená z ich poistky.

Ako sa postupuje pri poistení domácnosti, ak som sa presťahoval? Pôvodný byt som predal a chcem si poistiť nový. Dá sa zmluva len prehodiť na inú domácnosť? Alebo musím starú zmluvu zrušiť a uzatvoriť novú?

Ak ide len o poistenie zariadenia domácnosti, ktoré si klient prenesie do nového bytu na inej adrese, je možné ponechať pôvodnú poistnú zmluvu (PZ) a v žiadosti o zmenu poistenia sa uvedie nové miesto poistenia a poistná suma s ročným poistným za zariadenie domácnosti, ktoré sa zapracuje do zmluvy dodatkom k PZ. Ak by však bola poistená nehnuteľnosť bytu, jej predajom by poistná zmluva zanikla – zmenou vlastníctva predmetu poistenia. Musela by byť vypracovaná nová PZ.

Ako je to v prípade, že som sa s manželom rozviedla a byt zostáva v mojom vlastníctve. Poistná zmluva je však uzatvorená na manžela. Musím starú zmluvu zrušiť a uzatvoriť novú?

Po rozvode ste sa stali výlučným vlastníkom nehnuteľnosti bytu vy, t. j. byt už nie je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Je potrebné uzatvoriť novú poistnú zmluvu na vaše meno ako jediného vlastníka nehnuteľnosti bytu.

Na otázky odpovedali zástupcovia AXA pojišťovny (3), ČSOB Poisťovne (2) a Uniqa poisťovne (2)

debata chyba