Poisťovne: S korbáčmi a vodou cez sviatky opatrne

Šibačka a oblievačka. Po veľkonočných sviatkoch riešia poisťovne mnohé netradičné, často až kuriózne poistné udalosti.

01.04.2010 06:54
zlomenina, úraz, nehoda, nemocnica, noha,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Napríklad Poisťovňa Generali Slovensko zaznamenala minulý rok zaujímavý veľkonočný prípad, ktorý sa odohral na pracovisku. „Službukonajúci lekár v nemocnici si chcel zrejme spríjemniť sviatočný deň, ktorý trávil s ďalšími kolegami a kolegyňami v práci, tým, že sa rozhodol kolegyne pooblievať vodou. Jednu zo sanitárok začal s vodou naháňať. Tá v snahe ujsť, sa však nešťastne pošmykla a zlomila si stehennú kosť. Z tohto zranenia sa liečila približne pol roka,“ uviedla Zuzana Hliváková, riaditeľka úseku marketingu a komunikácie Generali Slovensko poisťovne.

Poisťovne každoročne evidujú niekoľko škôd, ktoré sú spojené s vodou a šibaním. Opakujú sa úrazy, ktoré spôsobia šibači utekajúcim ženám, škody na majetku spôsobené vodou, korbáčmi alebo naháňaním a škody zo zodpovednosti na majetku. „V minulosti sme zaznamenali niekoľko poistných udalostí spojených aj s veľkonočným upratovaním či prípravou veľkonočných vajíčok, kde došlo napríklad k popáleninám či v inom prípade k poškodeniu kompletnej maľovky v kuchyni, kde sa rozleteli prevarené vajcia,“ spomína si Hliváková.

Poisťovne evidujú tiež prípady vytopenia, keď oblievači v návale veľkonočného ošiaľu zabudnú zastaviť vodu z vodovodného kohútika pri oblievaní či napĺňaní fliaš. Napríklad počas oblievačky napúšťali vodu do vane, ktorú zabudli zastaviť. Následne sa všetci presunuli do obývačky na pohostenie. Zábava bola zrejme príjemná a šibači sa asi nikam neponáhľali, pretože si až po pár hodinách pri ich odchode všimli kompletne zatopenú chodbu, kúpeľňu a ďalšie priestory, kde voda poškodila zariadenie domácnosti a pretiekla aj k susedom pod ich bytom.

„Oblievačkové“ a „šibačkové“ poistné udalosti zaznamenáva pravidelne aj Allianz Slovenská poisťovňa. „Pri polievačke v bytovom dome na poschodí prišla celá trieda mládencov obliať spolužiačku. Na chodbe v byte chlapci vyliali cca 10 vedier vody v priebehu niekoľkých sekúnd a samozrejme došlo k pretečeniu vody do bytu o poschodie nižšie,“ spomína na konkrétny prípad Lucia Muthová z Allianz Slovenskej poisťovne.

Ďalší prípad, ktorý poisťovňa riešila, bola oblievačka, pri ktorej sa polievaná dievčina uhla na bok a dávka vody zasiahla práve zapnutý televízor tak, že v momente vznikol skrat v televízore. Televízor zadymil a prestal fungovať, rovnako ako elektrina v celom byte.

Okrem škôd na majetku, výnimočné nie sú ani úrazy. „Počas polievačky na vidieku syn polial dievčinu "decentne“ z plastovej fľaše, otec mu chcel ukázať poriadnu oblievačku, zobral plné plechové vedro s vodou a rozohnal sa na dievčinu. Vedro mu vyletelo z rúk tak, že zranil na čele dievčinu, ktorá si uplatnila náhradu škody na zdraví," uviedla Muthová.

Hliváková z Generali upozorňuje na pomerne nepríjemné úrazy v dôsledku šibania korbáčmi. „V minulosti boli do poisťovne nahlásené prípady poranenia, pričom v jednom prípade došlo k pohmoždeniu oka s krvácaním do prednej komory zásahom korbáča do oka klientky,“ hovorí.

K poistným udalostiam spojeným s veľkonočnými sviatkami patria samozrejme aj početnejšie škody na cestách, spôsobené hromadným cestovaním a úrazy na lyžovačke.

debata chyba