Poradňa: Kedy treba k nehode volať políciu, kedy nie?

Majiteľovi auta v krátkom čase dvakrát po sebe vznikla zhruba rovnaká škoda. V jednom prípade policajtov volať nemal, v druhom áno. Ako to teda je?

01.09.2009 10:07
Polícia. nehoda, havária Foto:
Ilustračné foto
debata

Otázka: Pred časom som mal drobnú nehodu, zavolal som policajtov a tí mi vynadali, že pri malých škodách do 60-tisíc korún ich volať nemusím. Potom mi niekto obišiel auto kľúčom. Škodu som odhadol na menej ako 60-tisíc korún, takže som políciu nevolal. Poisťovňa mi však skrátila poistné plnenie. Ako to teda je? Kedy políciu volať a kedy nie?

Odpoveď: Sú to dva úplne rozdielne prípady prvý sa riadi zákonom o cestnej premávke a v druhom ide o vandalizmus.

1.prípad: Zákon 8/2009 o cestnej premávke stanovuje termín Dopravná nehoda a podmienky, za ktorých je Polícia povinná prípad objasniť.

Konkrétna citácia zákona:
(1) Dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej
a) sa usmrtí alebo zraní osoba,
b) sa poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie,
c) uniknú nebezpečné veci alebo
d) na niektorom zo zúčastnených vozidiel vrátane prepravovaných vecí alebo na inom majetku vznikne hmotná škoda zrejme prevyšujúca jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona.31 (tu podľa zákona 300/2005 Z.z. par. 125 – malá škoda – 266 eur, škoda väčšia 266 eur x 10 = 2.660 eur a polícia musí prísť až 1,50 × 2.660 = 3.995 eur (120.353 Sk)
(2) Za dopravnú nehodu sa považuje aj škodová udalosť podľa odseku 3, ak
a) nie je splnená niektorá z povinností podľa § 66ods. 6,
b) je vodič zúčastneného vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky alebo
c) sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení.
(3) Ostatné udalosti v cestnej premávke, pri ktorých vznikla škoda v priamej súvislosti s premávkou vozidla, sa na účely tohto zákona nepovažujú za dopravnú nehodu. Takéto udalosti sú škodovou udalosťou, ktorú orgány Policajného zboru neobjasňujú.

Podľa vyššie uvedeného v prvom prípade Polícia konala v zmysle platného zákona a vo vzťahu k výške škody považovala prípad za škodovú udalosť podľa odseku (3).

V otázke sa neuvádza, či došlo k poškodeniu tretej strany, t.j. či sa účastníci (podľa bodu (2)) dohodli. V prípade, ak sa nedohodli, mala by Polícia škodu šetriť a objasniť.

Pre každý prípad odporúčame mať v aute k dispozícii tlačivo Správa o nehode pre prípad, že bolo poškodené len vozidlo klienta, napr. ak dostal šmyk a skončil v priekope.

2. prípad:

V druhom prípade ide o vandalizmus a nie dopravnú nehodu, t.j. vtedy neplatia ustanovenia zákona o cestnej premávke a Polícia po oznámení činu poškodeným je povinná začať objasňovanie škody bez rozdielu na jej výšku. Odškodnenie v tomto prípade sa v havarijnom poistení vždy riadi podmienkami poistnej zmluvy k poistnému krytiu vandalizmus.

//Zdroj: Uniqa poisťovňa
//

debata chyba