Babka slovenského Amslica má znova problémy

Americký poisťovací gigant AIG vykázal za posledný štvrťrok minulého roka stratu 61,7 miliardy dolárov (48,8 mld. eur). Ide o najväčšiu štvrťročnú stratu v histórii amerických firiem. Prepad spôsobili stratové investície, odpisy majetku a náklady na reštrukturalizáciu, ktoré boli oveľa vyššie ako prevádzkový zisk vlastných poisťovacích divízií.

02.03.2009 15:15
AIG Foto:
Na Slovensku pôsobí AIG prostredníctvom poisťovne Amslico.
debata

Slovenské Amslico tvrdí, že je napriek problémom v Amerike v poriadku. "Na Slovensku pôsobí skupina AIG prostredníctvom poisťovne AMSLICO AIG Life, ktorá je najväčšou zahraničnou poisťovňou so zameraním na životné poistenie na Slovensku,“ uviedli predstavitelia poisťovne. Ako ďalej zdôrazňujú, AMSLICO, ktorá bola založená v roku 1995, s vlastným základným imaním a so samostatným hospodárením, je slovenskou operáciou poisťovne ALICO. Tá je zase dcérskou spoločnosťou holdingu AIG, ale je rovnako nezávislou, samostatne spravovanou poisťovacou spoločnosťou.

Poistky vydané pobočkami a dcérskymi spoločnosťami ALICO sú priamymi záväzkami lokálne riadených operácií a nie záväzkami AIG, uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti. Poistné zmluvy slovenských klientov sú teda uzatvorené priamo s poisťovňou AMSLICO a sú kryté jej majetkom.

"Pretrvávajúca americká kríza teda nemá vplyv na plnenie našich záväzkov voči klientom,“ uviedli predstavitelia firmy. AMSLICO je samostatný licencovaný subjekt, nad ktorým vykonáva dohľad Národná banka Slovenska a je povinná dodržiavať všetky podmienky obozretného podnikania stanovené slovenskou legislatívou. Podľa nedávneho oficiálneho stanoviska NBS – "Zdroje AMSLICO bezpečne prevyšujú kapitálové požiadavky – požadovanú mieru solventnosti a garančný fond“.

Podľa hospodárskych výsledkov, ktoré spoločnosť zverejnila, mala AMSLICO za 12 mesiacov minulého roka vlastné imanie 110,9 milióna eur (3,341 miliardy Sk), čím takmer štvornásobne prevyšuje požadovanú výšku minimálnej miery solventnosti stanovenej podľa platnej legislatívy SR. Technické rezervy spoločnosti, ktoré slúžia na krytie záväzkov do budúcnosti, boli vo výške 509,32 milióna eur (15,343 miliardy Sk), čo je nárast o viac ako osem percent. Predpis poistného podľa predbežných výsledkov AMSLICO dosiahol za rok 2008 až 127,06 milióna eur (3,828 miliardy Sk), čo je takmer päťpercentný nárast v porovnaní s rokom predchádzajúcim.

V Čechách pôsobí spoločnosť AMCICO AIG Life, ktorá patrí do skupiny AIG. "Poistné zmluvy a finančné prostriedky klientov spoločnosti AMCICO AIG Life sú adekvátne zaistené. Spoločnosť je dobre kapitalizovaná a štandardne presahuje lokálne požiadavky na kapitálovú primeranosť stanovené Českou národnou bankou,“ uviedol k celej situácii generálny riaditeľ AMCICO AIG Life Daniel Martínek.

debata chyba