Zamestnanci zaplatia viac, ale vyššie dávky nedostanú

Ľudia, ktorí zarábajú nadpriemerne, majú byť od budúceho roku solidárnejší s tými, ktorí zarábajú menej. Ich odvody sa síce zvýšia, no neodrazí sa to na dávkach, ktoré môžu vďaka plateniu poistného získať. Výška dávok sa bude aj naďalej počítať podľa súčasných pravidiel.

19.10.2012 09:55
dôchodca, dôchodcovia, dôchodok, penzia, odvody Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Hodnota maximálnych vymeriavacích základov na platenie poistného na sociálne poistenie sa od 1. januára 2013 zjednocuje pre všetky fondy sociálneho poistenia a určí sa ako 5–násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na sociálne poistenie,“ tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Rovnaký maximálny vymeriavací základ bude okrem sociálneho poistenia platiť aj pri zdravotnom poistení.

Nový maximálny vymeriavací základ pre platenie všetkých odvodov bude od januára vo výške 5–násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo je 3 930 eur. Dnes sa napríklad nemocenské poistenie platí maximálne z 1 153,50 eura. Zamestnanci, ktorí zarobia viac, neplatia už zo sumy, ktorá prevyšuje túto sumu, odvod na nemocenské poistenie. Zdravotné poistenie sa v súčasnosti platí maximálne z trojnásobku priemernej mzdy a dôchodkové zo štvornásobku.

Napríklad zamestnancovi s hrubou mzdou 1 800 eur pohltí nemocenské poistenie v súčasnosti 16,14 eura mesačne. Od budúceho roku to bude 25,20 eura. Na ostatných odvodoch zaplatí rovnako ako dnes. Ak by však niekto zarábal 4 000 eur, mesačne si na odvodoch priplatí až 172 eur.

Ak zamestnanec s nadpriemerným príjmom v budúcom roku ochorie, nemôže sa tešiť, že vďaka zvýšeniu odvodov dostane aj vyššie nemocenské. Nemocenská dávka sa bude naďalej počítať len z 1,5–násobku priemernej mzdy. V prípade, že niekto stratí zamestnanie, dostane ešte menej peňazí ako v súčasnosti. Kým dnes sa maximálna dávka v nezamestnanosti počíta z trojnásobku priemernej mzdy, od januára to bude len z dvojnásobku. „Maximálny denný vymeriavací základ tak bude od 1. januára 2013 do 30. júna 2013 vo výške 51,6822 eura a maximálna výška dávky v nezamestnanosti poskytovanej za mesiac, ktorý má 30 kalendárnych dní, v sume 775,30 eura,“ povedal Višváder. Nezamestnaným, ktorí budú zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie ešte pred 1. januárom budúceho roku, bude Sociálna poisťovňa vyplácať dávku podľa súčasných pravidiel.

zamestnanci

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba