Ako sa dedí v rodine

Dedičstvo sa nadobúda v momente smrti poručiteľa. Dedí sa zo zákona, ak poručiteľ nezanechal závet. V prípade, že zanechal platný závet, má tento prednosť pred dedením zo zákona.

20.07.2012 06:30
dedenie, dedičstvo, mince, peniaze, úspory,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak by do závetu nezahrnul celé dedičstvo, dedí sa podľa závetu aj podľa zákona. Dedičia sa však môžu dohodnúť, akým spôsobom si dedičstvo rozdelia. Ak taká dohoda neodporuje zákonu, notár ju osvedčí. Na niektorých príkladoch ilustrujeme postup notára, ktorý v dedičskom konaní vystupuje ako súdny komisár.

Príklad: Zostal manžel a tri deti

  • Závet nebol vyhotovený. Notár najskôr vyrovná bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM), pozostalý manžel a deti sa dohodnú, čo z majetku patrí do BSM, v podstate by sa mala dediť len polovica (bytu, pozemku, rodinného domu, auta, podniku atď.). Do BSM totiž patrí všetko, čo nadobudol niektorý z manželov počas manželstva. Nepatria doň však tie veci, ktoré, hoci aj počas manželstva nadobudol zosnulý darom, ako dedič či v reštitúcii, ako aj veci, ktoré slúžili výlučne jemu – či už jeho osobnej potrebe alebo len pri výkone povolania. Z masy vecí, ktoré boli zahrnuté do dedičstva, manžel a tri deti dedia každý jednu štvrtinu, budú mať na nich štvrtinový spoluvlastnícky podiel. Znamená to, že ak by niektorý z nich chcel svoj podiel predať alebo darovať cudzej osobe, musel by ho najprv ponúknuť ostatným dedičom. Pozostalému manželovi však zostane polovica z vecí, ktoré patria do BSM, na týchto veciach bude mať väčšinový spoluvlastníc­kypodiel, a teda aj rozhodujúce slovo pri nakladaní s nimi (napríklad prenajímaní).
  • Ak by bol závet len v prospech detí, kde je uvedené, že dedia iba deti rovnakým dielom a manžel tam nie je spomenutý, notár opäť najskôr s pozostalým manželom a deťmi vyrovná bezpodielové spoluvlastníctvo. Dohodnú sa, čo z majetku patrilo obom, v podstate do dedičstva pôjde len polovica vecí (bytu, pozemku, rodinného domu, auta, podniku atď.). Do BSM totiž patrí všetko, čo nadobudol niektorý z manželov počas manželstva. Nepatria doň veci, ktoré zosnulý nadobudol darom, ako dedič či v reštitúcii, ako aj veci, ktoré slúžili výlučne jemu – či už jeho osobnej potrebe alebo len pri výkone povolania. Tieto sa zahrnú do dedičstva. Manžel ich už dediť nebude, pretože nie je neopomenuteľným dedičom a uvedené tri deti by dostali po jednej tretine z dedičstva, mali by na veciach tretinový spoluvlastnícky podiel. Napriek tomu by mal manžel aj naďalej na veciach, ktoré patrili do BSM, väčšinový – polovičný spoluvlastnícky podiel.
  • Ak podľa závetu mal dostať majetok iba manžel a deti nie, notár opäť najskôr s pozostalým manželom a deťmi vyrovná bezpodielové spoluvlastníctvo. Dohodnú sa, čo z majetku patrilo obom manželom, v zásade do dedičstva pôjde len polovica vecí (bytu, pozemku, rodinného domu, auta, podniku atď.). Nepatria tam veci v BSM – čo obaja manželia nadobudli spoločne počas manželstva, okrem darov, dedičstva zosnulého, vecí, ktoré získal v reštitúcii, ako aj veci, ktoré slúžili výlučne jemu – či už jeho osobnej potrebe alebo výkonu povolania. Tieto veci by sa mali zahrnúť do dedičstva. Maloleté deti by, aj keď ich zosnulý rodič v závete nespomenul, mohli ako neopomenuteľní dedičia v dedičskom konaní žiadať celý podiel na veciach zahrnutých do dedičstva a plnoleté aspoň polovicu podielu, ktorý im podľa zákona patrí.
  • Ak by závet delil majetok medzi deťmi nerovnomerne, potom si maloleté dieťa môže žiadať celý svoj podiel a plnoleté dieťa aspoň polovicu z toho podielu, ktorý mu patrí. Ak v tom majetku, ktorý dieťa dostane, nebude naplnený nárokovateľný podiel, potom takéto dieťa môže na dedičskom konaní požadovať, aby dostalo nárokovateľný zvyšok v peniazoch od tých dedičov, ktorí jeho nárokovateľnú časť dostanú. Hodnoty majetku si porovnáva tak, ako sú uvedené v dedičskom konaní a v rozhodnutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba