Jednorazové vyplatenie dávky v nezamestnanosti? Nasleduje vyradenie z evidencie

Jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia nezávisí od vedenia klienta v evidencii uchádzačov o zamestnanie na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

23.08.2019 10:00
peniaze, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Naopak, predpokladom vyplatenia tejto dávky je vyradenie klienta z tejto evidencie počas poberania dávky v nezamestnanosti. Dôvod vyradenia Sociálna poisťovňa neskúma. Čo je však dôležité, je vyčerpanie aspoň troch mesiacov z priznaného nároku na dávku v nezamestnanosti, pričom sa sleduje skutočná výplata dávky v nezamestnanosti, a nie len obdobie trvania evidencie klienta na príslušnom úrade práce.

Nárok na jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia má teda fyzická osoba, ktorá bola vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberania dávky v nezamestnanosti a obdobie poberania dávky v nezamestnanosti trvalo najmenej tri mesiace. Sociálna poisťovňa ju nepriznáva automaticky, klient o jej vyplatenie musí písomne požiadať. Tlačivo žiadosti (Žiadosť o jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia) nájde na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre a je k dispozícii aj v každej pobočke Sociálnej poisťovne.

Jednorazovým vyplatením dávky v nezamestnanosti zaniká klientovi nárok na dávku v nezamestnanosti, ak bude v období dvoch rokov od vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie opätovne do nej zaradený. Ak o jednorazové vyplatenie nepožiada a v období dvoch rokov od posledného vyradenia bude opätovne zaradený do evidencie nezamestnaných na úrade práce, vznikne mu nárok na výplatu dávky (ak celú dávku nevyčerpal) za zostávajúcu časť podporného obdobia. Podporné obdobie, teda nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti, trvá šesť mesiacov. V období od 1. 1. 2019 do 31. 7. 2019 vyplatila Sociálna poisťovňa jednorazovo 50 % dávky v nezamestnanosti v 3 017 prípadoch.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnaný #dávka v nezamestnanosti #poistenec #nárok na dávku