Plánujete kúpu bytu? Ceny naďalej rastú

Zastavenie rastu cien, ktoré možno mnohí ľudia a analytici očakávali, nenastalo ani v druhom kvartáli 2019. Slovenské nehnuteľnosti nestrácajú dych, aj keď pravdepodobne sledujeme už záverečný špurt.

09.08.2019 09:00
dom, byt, pannelik, strecha Foto:
Ilustračné foto
debata (3)
Ak by sme zostali v terminológií práve ukončenej Tour de France, jasným víťazom by sa opäť stala Bratislava. V tesnom závese by skončila Žilina, ktorá za ostatný rok predviedla skokový nárast cien 2 izbových bytov o viac ako 14%. V prípade 3 izbových bytov, by sa na stupne víťazov prebojoval východoslovenský Prešov. Ten sa vďaka tomuto výkonu priblížil k ostatným krajským mestám.

„Napriek opatreniam proti nadmernému zadlžovaniu domácností na Slovensku, ktoré v posledných rokoch zavádza Národná Banka Slovenska, realitný trh pokračuje v kontinuálnom raste aj keď nižším tempom. Postupné zavádzanie zmien totiž umožnilo trhu, predávajúcim, ako aj kupujúcim, pripraviť sa na nové podmienky. Meranie efektu opatrení NBS je navyše veľmi náročné, keďže je ťažké určiť, ako by sa trh vyvíjal, keby opatrenia neboli schválené,“ konštatujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk

Ako rástli ceny v 2. štvrťroku 2019

Ceny 2 izbových bytov v Bratislave zaznamenali medzikvartálny nárast o 3,3%. Oproti predošlému obdobiu, kedy rástli o 4,2%, sa však tempo rastu znížilo o 25%. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk, hlavným ťahúňom rastu priemernej ceny boli novostavby, ktoré najmä v centre Bratislavy zdvihli absolútnu cenu o 16 000 eur. Blížia sa tak k hranici 200 000 eur. V ostatných krajských mestách bol nárast priemernej ceny 2 izbových bytov o 2,2%, čo je len polovica rastu z predchádzajúceho obdobia.

Spomalenie rastu cien v segmente dvojizbových bytov nájdeme aj v Košiciach. Výraznejší nárast ceny sa udial v obvode Košice III, kde absolútna priemerná cena štvrťročne vzrástla o 8 000 eur. Z pohľadu cien z minulého roka však ide len o mierny medziročný nárast o 2.000€, teda niečo cez 2%.

Ceny 3 izbových bytov v Bratislave zaznamenali medzikvartálny nárast o 2,6%, čo je na rozdiel od dvojizbových bytov, mierne zvýšenie tempa rastu cien (predošlý kvartál 2,3%). Na tomto raste cien sa podieľal segment novostavieb ešte výraznejšie, ako v prípade dvojizbových bytov. K rastu najviac prispelo centrum Bratislavy, kde priemerná cena vyskočila až na 285 000 eur.

Aj v Košiciach bol podľa štatistík rast cien 3 izbových bytov väčší, ako v prípade 2 izbových bytov, ale na rozdiel od Bratislavy sa tempo spomalilo. Medzikvartálny nárast bol na úrovni 4,1% (predtým 4,5%). Opäť, podobne ako pri dvojizbových bytoch, dominoval tretí košický obvod. Priemerná cena tu vzrástla o 6 000 eur na 108 000 eur. Ceny trojizbových bytov v ďalších krajských mestách rástli takmer rovnakou mierou ako dvojizbové byty, a to o 2,2%.

Novostavby majú význam

Význam novostavieb bude aj v ďalšom období stále viac tlačiť na rast celkovej priemernej ceny bytov v Bratislave a v Košiciach. Po dlhšom období totiž zaznamenal štatistický úrad nárast počtu výstavby nových bytov. Na doplnenie chýbajúcej ponuky, by však bolo potrebné tento trend udržať aj v nasledujúcom období.

Podľa najnovších prognóz z ECB by sa hlavné úrokové sadzby nemali meniť odhadom do polovice roka 2020. Jeden z hlavných motorov – financovanie, tak ostane pravdepodobne naďalej na historicky najnižších sadzbách – aj keď s prísnejším posudzovaním pri schvaľovaní úverov.

„Keďže je dovolenková sezóna v plnom prúde nemôžeme predpokladať, že by tretí kvartál priniesol zásadné zmeny. Dôležité pre ďalší vývoj tak bude zachovanie nízkej miery nezamestnanosti a rast HDP Slovenska. To samozrejme nebude možné bez stabilnej ekonomiky eurozóny. Očakávať výrazné zmeny na trhu smerom hore alebo smerom dole tak nie je namieste, a to aj z dôvodu pretrvávajúcej nízkej ponuky na trhu, “ konštatujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny nehnuteľností #ceny bytov #trh nehnuteľností