PORADŇA: Vyrovnávacia dávka sa vypláca pravidelne mesačne

Je vyrovnávacia dávka vyplatená iba raz, alebo sa vypláca každý mesiac?

13.08.2019 08:00
tehotná žena tehotenstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nárok na vyrovnávaciu dávku má zamestnankyňa, ktorá je preradená na inú prácu počas celého tehotenstva, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je zakázaná tehotným ženám alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia nižší príjem ako pred preradením.

Dávka sa vypláca pravidelne mesačne – do konca mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa vyrovnávacia dávka vypláca (ak sú doklady doručené včas – potvrdenie o príjme od zamestnávateľa). Doklady musia byť pobočke Sociálnej poisťovne predložené spravidla do piateho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa dávka vypláca. Ak potvrdenie o príjme nebude predložené, pobočka Sociálnej poisťovne si vymeriavací základ zistí vo vlastnej pôsobnosti, môže to však oddialiť výplatu dávky.

Nárok na vyrovnávaciu dávku vzniká odo dňa preradenia na inú prácu a zaniká spravidla dňom skončenia preradenia na inú prácu alebo nástupom na materskú dovolenku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Sociálna poisťovňa #dávka #vyrovnávacia dávka #preradenie