PORADŇA: Minimálne materské určené nie je, pri jeho výpočte rozhodujú reálne príjmy

Pracujem na polovičný úväzok (240 eur v čistom), som tehotná, rodiť by som mala v marci 2020. Chcem sa spýtať, koľko budem dostávať materské a či mám nárok na doplatenie. Koľko je minimálne materské?

09.08.2019 09:00
materstvo, tehotenstvo, tehotná Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Východiskom pre výpočet dávky materské bude váš reálny príjem (vymeriavací základ). Výška materského je 75 % denného vymeriavacieho základu, ktorý sa vypočíta ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na materské. Aká suma dávky Vám vyjde, takú Vám Sociálna poisťovňa bude vyplácať, minimálne materské určené nie je.

Ak vám bude priznaná dávka materské v nižšej sume ako je suma rodičovského príspevku, môžete požiadať o doplatenie rozdielu do výšky jeho sumy. Príslušný na dorovnanie rozdielu do výšky sumy rodičovského príspevku je úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Za týmto účelom budete potrebovať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny predložiť rozhodnutie, od akého dátumu vám Sociálna poisťovňa materské priznala a v akej výške. Rozhodnutie o priznaní dávky Sociálna poisťovňa zasiela po priznaní dávky automaticky. Rodičovský príspevok sa v súčasnosti poskytuje vo výške 220,70 eura mesačne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #materské #nemocenské poistenie #dávka #vymeriavací základ