PORADŇA: Nie všetky matky sú na dôchodkové poistenie prihlásené automaticky

Chcel by som sa informovať, či je moja manželka dôchodkovo poistená počas poberania materského, keď pracovný pomer ukončila niekoľko týždňov pred pôrodom. Poberať materské začala už ako nezamestnaná. Platí jej štát automaticky poistné na dôchodkové poistenie?

06.08.2019 10:00
mama, dieťa, materské Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štát platí za fyzickú osobu poistné na dôchodkové poistenie automaticky len v období, keď má priznanú dávku materské a súčasne jej trvá pracovný pomer alebo povinné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby, prípadne v období, keď jej trvá právny vzťah na základe dohôd mimo pracovného pomeru.

Vo vašom podaní uvádzate, že matka dieťaťa ukončila pracovný pomer pred začiatkom poberania materského. To znamená, že štát za ňu automaticky počas obdobia nároku na výplatu dávky materské poistné na dôchodkové poistenie neplatí.

Automaticky bude vaša manželka poistencom štátu až odo dňa, keď bude mať priznaný rodičovský príspevok. To znamená, že v období medzi narodením dieťaťa a priznaním rodičovského príspevku nie je automaticky dôchodkovo poistená. Ak má záujem byť poistená, je potrebné podať prihlášku na dôchodkové poistenie.

Matka dieťaťa sa prihlasuje na dôchodkové poistenie v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého pobytu osobne alebo môže odoslať tlačivá aj poštovou prepravou alebo elektronicky cez Ústredný portál verejnej správy (www.slovensko.sk). Tlačivá sú dostupné na webovej stránke www.socpoist.sk pod číslom 3. Ide o Registračný list fyzickej osoby a Vyhlásenie fyzickej osoby na účely dôchodkového poistenia z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #pôrod #materské #dôchodkové poistenie