Dávku v nezamestnanosti dostávalo v prvom polroku tohto roka viac ľudí ako vlani

Sociálna poisťovňa vyplatila v júni dávku v nezamestnanosti 35,3 tisíca ľuďom. Aj v minulom mesiaci tak pokračoval trend vyššieho počtu poberateľov tejto dávky oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

26.07.2019 12:18
výpoveď, nezamestnaný, predčasný, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým za prvých šesť mesiacov vlaňajška počet poberateľov tejto dávky dosiahol priemerne mesačne 31,4 tisíca, za január až jún tohto roka nezamestnaneckú dávku Sociálna poisťovňa vyplatila v priemere 35,2 tisíca nezamestnaným. Počet poberateľov tejto dávky zatiaľ prekračuje plánovaný rozpočet Sociálnej poisťovne na tento rok. Tohtoročný rozpočet Sociálnej poisťovne, ktorý parlament schválil koncom vlaňajška, totiž počíta s tým, že dávku v nezamestnanosti v tomto roku dostane priemerne 33,2 tisíca ľudí.

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti medziročne stúpa napriek tomu, že miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu júna medziročne klesla o 0,46 percen­tuálneho bodu na 4,97 %. „Medziročný pokles miery nezamestnanosti v ekonomike napriek rastu počtu poberateľov dávky je spôsobený najmä poklesom evidovaného počtu dlhodobo nezamestnaných, ktorí nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti,“ skonštatoval ešte v máji hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Michal Stuška. Ako ďalej objasnil, vďaka úspešnému zamestnávaniu dlhodobejšie nezamestnaných evidenciu v ostatnom období opúšťali najmä osoby, ktoré nemali nárok na dávku v nezamestnanosti, a naopak, pribúdali do evidencie aj osoby, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dávku v nezamestnanosti a začali ju poberať.

Od začiatku minulého roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernili. Kým do konca roka 2017 bol pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku vlaňajška sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti už vzťahuje na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v roku 2017 platili pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšili si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Ešte v roku 2017 totiž mali tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára minulého roka dávku v nezamestnanosti dostávajú najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostali na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnaný #dávka v nezamestnanosti #poberateľ podpory