Letné prázdniny nie sú dôvodom na vznik nároku na ošetrovné

V súvislosti so začiatkom letných školských prázdnin Sociálna poisťovňa opäť pripomína, že z dôvodu uzavretia základnej školy pre letné prázdniny rodičom nárok na ošetrovné zo Sociálnej poisťovne nevzniká.

02.07.2019 17:00
deti, pohyb, šport Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak dieťa navštevuje základnú školu, rodič má počas školských prázdnin dieťaťa nárok na ošetrovné len vtedy, ak dieťa ochorie, keďže základná škola je v období od 1. júla do 31. augusta uzavretá na základe školského zákona, a nie na základe rozhodnutia.

Existujú však situácie, keď poistenec má nárok na ošetrovné [https://www.socpoist.sk/osetrovne/1294s] – ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do desiatich rokov veku a ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie.

Ak je materská škola na základe rozhodnutia jej riaditeľa uzatvorená napríklad z dôvodu dezinfekcie prostredia a hračiek alebo z prevádzkových dôvodov, podmienka uzavretia školy rozhodnutím príslušného orgánu je splnená. Rodičovi dieťaťa navštevujúceho túto materskú školu nárok na ošetrovné vzniká (za predpokladu splnenia ostatných podmienok), má nárok na ošetrovné najviac za desať dní osobnej a celodennej starostlivosti o toto dieťa.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #deti #prázdniny #škola #rodičia #ošetrovné #letné prázdniny