Opatrovateľský príspevok dosiahol úroveň čistej minimálnej mzdy

Príspevok na opatrovanie dosiahol úroveň, minimálnej mzdy. Účinnosť nadobúda nariadenie dnes.

01.07.2019 16:27
dôchodca, opatrovanie, opatrovateľka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Oddnes je peňažný príspevok na opatrovanie u poberateľov v produktívnom veku 430,35 eura mesačne, teda v sume čistej minimálnej mzdy pre tento rok.

V posledný májový deň vláda SR schválila nariadenie, ktorým sa zvýši peňažný príspevok na opatrovanie, ako aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie. Týmto opatrením ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR reaguje na prijaté programové vyhlásenie vlády. V ňom sa kabinet zaviazal zvýšiť príspevok na opatrovanie a do roku 2020 sa priblížiť k výške čistej minimálnej mzdy. Tento termín sa dokonca podarilo o rok skrátiť.

„Títo ľudia si to bezpochyby zaslúžia a zaslúžia si aj viac, pretože nikto nemôže poskytnúť osobe s ťažkým zdravotným postihnutím lepšiu starostlivosť ako jeho najbližší,“ konštatuje minister práce Ján Richter. Navyše verí, že i v budúcich rokoch kondícia verejných financií umožní do zvýšenia premietnuť aj silný rast minimálnej mzdy.

V prípade opatrovateľa v produktívnom veku jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím má príspevok na opatrovanie stúpnuť o takmer 61 eur, opatrovatelia poberajúci dôchodkovú dávku si prilepšia o viac ako 30 eur.

Zvýšenie by sa malo v tomto roku pozitívne dotknúť v priemere 33 730 opatro­vateľov a 22 650 opatro­vateľov poberajúcich dôchodkovú dávku.

Zvýšila sa aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie zo sumy 3,82 eura na sumu 4,18 eura, , čo predstavuje v priemere viac o približne 50 eur mesačne.

Zdroj: ministerstvo práce

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #opatrovateľské služby #zdravotne postihnutí ľudia #hendikepovaní ľudia