Živnostníci ušetria najmä vďaka paušálnym výdavkom

Živnostníkovi, ktorý má rovnaký hrubý príjem ako zamestnanec, zostane v čistom zvyčajne výrazne viac peňazí. Je to vďaka tomu, že si zo svojho príjmu môže odpočítať výdavky. Ak žiadne nemá alebo sú jeho výdavky nízke, môže si odrátať paušálne výdavky, ktoré netreba nijako preukazovať. Jeho daň, ako aj odvody sa preto počítajú z nižšieho vymeriavacieho základu, ako keby bol zamestnancom.

30.05.2019 06:00
muž, počítač, práca, živnostník, živnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Každý živnostník si môže vybrať, či si bude z príjmu odpočítavať paušálne alebo skutočné výdavky. Vždy sa pritom môže rozhodnúť podľa toho, čo je pre neho výhodnejšie. Paušálne výdavky sú vo výške 60 percent hrubého príjmu. Maximálne si však takto možno odpočítať 20-tisíc eur ročne. To znamená, že celých 60 percent môžu využiť živnostníci, ktorých ročný príjem nepresiahne 33 333 eur. Pri akomkoľvek vyššom príjme si živnostník môže vo forme paušálnych výdavkov odpočítať 20-tisíc.

V paušálnych výdavkoch sú zahrnuté všetky náklady, ktoré má živnostník spojené s podnikaním. To znamená, že už si neodpočíta stravné lístky, služobné cesty, telefón či internet. Jedinou výnimkou sú zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Živnostník s paušálnymi výdavkami má nárok aj na nezdaniteľné časti rovnako ako ostatní živnostníci či zamestnanci. Odpočítať si môže aj daňový bonus na deti.

Výhodou paušálnych výdavkov je aj to, že ich netreba nijako preukazovať. Živnostník v tomto prípade nemusí viesť ani účtovníctvo a nemusí sa obávať, že mu prípadná daňová kontrola niektoré výdavky neuzná a bude musieť dodatočne zaplatiť daň, ako aj pokutu. Skutočné výdavky sa vyplatia tým podnikateľom, ktorí majú reálne náklady na podnikanie vyššie ako 60 percent, alebo im nebude postačovať strop 20 000 eur ročne. Zákon umožňuje odpočítať si všetky výdavky, ktoré súvisia s dosiahnutím, udržaním a zabezpečením príjmov. Musí teda existovať vzťah medzi vynaloženými výdavkami a príjmami z podnikania.

Ak si chce dať živnostník do nákladov výdavky, ktoré môžu mať aj charakter osobnej spotreby, musí preukázať, že danú vec používa len na podnikanie. V opačnom prípade nemôže do nákladov zahrnúť celú cenu danej veci. Môže si dať do nákladov buď len pomernú časť zaplatenej sumy podľa toho, v akom pomere danú vec využíva na podnikanie a v akom na súkromné účely. Druhou možnosťou je, že si dá do nákladov paušálne 80 percent zo zaplatenej sumy.

Kto sa rozhodne pre skutočné výdavky, musí viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu. Mnohí podnikatelia si s tým však neporadia sami a musia sa obrátiť na účtovníka. Preto ak niekto má len o málo vyššie skutočné výdavky, ako je hranica pre paušálne náklady, oplatí sa mu porozmýšľať radšej nad paušálom. Jednak ušetrí za účtovníka a nebude sa musieť toľko obávať ani daňovej kontroly.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnávateľ #Sociálna poisťovňa #živnostník