Novela zákona o ŠFRB umožní výhodnejšie úvery na nájomné byty

Návrh novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) vytvára výhodnejšie podmienky pre získanie úveru zo ŠFRB pre právnické osoby, teda aj zamestnávateľov, na obstaranie štandardných nájomných bytov v súkromnom sektore.

15.05.2019 10:00
nájomné byty, bytovka, stavba Foto: ,
Ilustračné foto
debata
Novela zároveň umožňuje zaviesť nový účel podpory na obstaranie ubytovacieho domu, čiže ubytovania pre pracovníkov, ktorí sa nechcú sťahovať za prácou z miesta svojho bydliska aj s celou rodinou. To môže byť podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) jedným z riešení pre zabezpečenie ubytovania aj v súvislosti s mobilitou pracovnej sily, kde sa príjem ubytovaného zamestnanca vôbec neskúma.

Rezort tak reagoval na výhrady Klubu 500 k novele zákona o ŠFRB, ktorú Národná rada SR schválila minulý týždeň v prvom čítaní. V prvom prípade novela zrušuje limit nákladov na obstaranie nájomných bytov, resp. neobmedzený obstarávací náklad na štvorcový meter podlahovej plochy bytu. „Stanovuje len maximálnu výšku úveru najviac 1 200 eur/m2 podlahovej plochy bytu. Súčasne platí, že na byt je možné poskytnúť úver do 95 percent z obstarávacej ceny bytu, maximálne 96 tisíc eur na nájomný byt a úver je poskytovaný s ročnou úrokovou sadzbou 1 % a lehotou splatnosti úveru do 40 rokov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Príjem nájomcu

Zároveň sa má zvýšiť priemerná podlahová plocha obstarávaných nájomných bytov zo 60 na 70 štvorcových metrov (m2), pričom priemerná podlahová plocha dokončených bytov v bytových domoch na Slovensku je 65 m2. „Žiadateľ bude mať povinnosť prenajať 80 percent z obstarávaných nájomných bytov fyzickým osobám žijúcim v domácnosti s mesačným príjmom domácnosti najviac vo výške päťnásobku životného minima (podľa údajov Štatistického úradu SR túto hranicu spĺňa až 95 percent domácností na Slovensku). Pri 20 percentách obstarávaných bytov nie je vôbec povinnosť skúmať príjem nájomcu,“ priblížila Ducká.

Napríklad, pre domácnosť s dvoma dospelými a dvoma deťmi ide o čistý príjem do 2 676,75 eura, v prípade dvoch dospelých s jedným dieťaťom je to v čistom 2 208,70 eura. Príjem domácností sa podľa rezortu dopravy a výstavby bude skúmať len pri prvom prenájme pre nájomcu, pri opakovanom uzatváraní nájomnej zmluvy sa už príjem neskúma. Novela neupravuje dobu nájmu, žiadateľ – právnická osoba môže pri jej určovaní postupovať v súlade so všeobecne platnými právnymi predpismi.

Klub 500 v pondelok informoval, že riešením nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a chýbajúcej motivácie ľudí ostať žiť a pracovať v regiónoch by boli štandardné nájomné byty, ktoré by zamestnávatelia mohli budovať a poskytovať svojim zamestnancom a ich rodinám. Ministerstvo dopravy a výstavby chce podľa zamestnávateľov povoliť podnikom stavať len ubytovne internátneho typu, ktoré spomínané problémy nevyriešia. V novele zákona o ŠFRB navyše navrhlo také podmienky, ktoré zamestnávateľov skôr odrádzajú od výstavby.

Byty alebo ubytovne?

Organizácia tiež uviedla, že novela nehovorí o štandardných nájomných bytoch, ale o ubytovniach s bunkami, kde budú dve obytné miestnosti a priestor na osobnú hygienu. „Na účely znižovania regionálnych rozdielov a ubytovania zamestnancov aj s rodinou je potrebné poskytovať nájomné byty, nie bývanie na izbe internátneho typu,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Ďalšie obmedzenie je podľa Klubu 500 v tom, že o byty sa budú môcť uchádzať v drvivej väčšine zamestnanci, ktorých príjem do domácnosti nepresiahne päťnásobok životného minima, čím budú limitovaní najmä kvalifikovaní zamestnanci, ktorých si chcú zamestnávatelia udržať.

„Toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Podmienky poskytovania podpory zo ŠFRB na účel obstarania nájomných bytov pre právnické osoby sú nastavené už v platnom znení zákona o ŠFRB. Novelou zákona, ktorá je v súčasnosti v legislatívnom procese, sa výrazne zlepšujú podmienky pre podnikateľov na tento účel,“ poznamenala Ducká. „Súčasne, ako bolo už uvedené, návrh zákona dáva možnosť podporené nájomne byty prenajať aj pre zamestnancov s príjmom domácnosti nad uvedený limit, ktorých si chcú zamestnávatelia udržať. Dvadsať percent obstarávaných bytov môžu poskytnúť zamestnancom bez skúmania príjmu nájomcu,“ upozornila rezortná hovorkyňa. Novela zákona o ŠFRB má po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nájomné byty #ŠFRB