Prečo Švajčiari stále milujú hotovosť. Nové platidlo bude patriť k tým najcennejším

Švajčiari v marci predstavili novú bankovku, ktorú si môžu uložiť do peňaženky. Fialové platidlo v hodnote 1000 frankov (876 eur) je ďalší z novej série modernizovaných bankoviek.

25.04.2019 12:23
SWISS-MONEY/ Foto: ,
Švajčiarska tisícfrankovka.
debata (1)

Nie je to však úplne bežná bankovka, patrí medzi tie s najvyššou hodnotou na svete a Švajčiarsko ide modernizáciou svojej bankovky najvyššej hodnoty proti medzinárodnému trendu, píše BBC.

Podľa posledných údajov švajčiarskej centrálnej banky (SNB) je v obehu viac ako 48 miliónov bankoviek v hodnote 1000 frankov. To je asi 60 percent hodnoty všetkých bankoviek, ktoré sú vo Švajčiarsku v obehu. Modernizácia novej bankovky prichádza v čase, keď iné krajiny postupne rušia bankovky s vysokou hodnotou a v európskych krajinách výrazne klesá používanie hotovosti, aj keď sa to v jednotlivých štátoch výrazne líši.

Podpredseda SNB Fritz Zurbrügg označil platby v hotovosti za švajčiarsky kultúrny fenomén a uviedol, že vydanie novej tisícfrankovej bankovky je odpoveďou na to, čo ľudia chcú. Podľa neho je obľúbená pre drahé nákupy, platenie účtov na pošte, ale aj ako úložisko hodnoty.

Vo Švajčiarsku stále zostáva hotovosť dominantnou platobnou metódou. Predpokladá sa tam, že každý má pri sebe hotovosť, aj keď je ekonomika stále viac digitálna. Väčšina obyvateľov nemá problém kúpiť si sendvič alebo zaplatiť za holiča, keď je terminál pre platbu kartou mimo prevádzky. Pokiaľ je potrebné zaplatiť za kávu bankovkou v hodnote 100 frankov, netreba sa ospravedlňovať. Nikto sa vás neopýta, či máte menšie. A v prípade veľkých nákupov niektoré banky dokonca umožňujú vybrať denne z bankomatu až 5000 frankov alebo 10 000 frankov mesačne, bez toho by to človek musel vopred hlásiť. Nákup auta za desiatky tisíc v hotovosti tiež nie je nič neobvyklé.

Minuloročná správa Banky pre medzinárodné vyrovnanie platieb (BIS) ukázala, že celosvetovo sa mnoho platieb tradične vykonávaných v hotovosti teraz vykonáva elektronicky. V susednom Nemecku síce ľudia zdieľajú podobné nadšenie pre hotovosť ako vo Švajčiarsku, ďalšie európske krajiny – napríklad Švédsko a Holandsko – sa naopak od hotovosti rýchlo odkláňajú.

Prečo teda Švajčiari dávajú prednosť hotovosti? Medzi dva základné dôvody patrí to, že hotovosť je všeobecne považovaná za súčasť kultúry a ľudia veria, že používanie hotovosti im umožňuje ľahšie sledovať výdavky.

To potvrdzuje aj 53-ročná Chris Troianiová z Bazileja. Naopak 44-ročný Philippe Chappuis uprednostňuje platenie kartou či mobilné aplikácie, ale z praktických dôvodov. Nemá totiž rád peňaženku plnú mincí. Upozornil ale tiež, že zavedenie negatívnych úrokových sadzieb vo Švajčiarsku viedlo k neistote ohľadne toho, ako by mohli banky reagovať, a vyvolalo obavy z existencie iba na virtuálnej úrovni. Hotovosť je podľa neho hmatateľnejšia a každý si môže byť istý, že ju vlastní. Zástupkyňa mladšej generácie, 29-ročná Jane Kettnerová, nové platobné metódy víta, ale aj ona má pocit, že platba hotovosťou jej poskytuje lepšiu kontrolu nad výdavkami. Prostredníctvom elektronických platieb je podľa nej míňanie ľahšie.

S tým súhlasí aj profesor psychológie a marketingu na univerzite v Bazileji Miguel Brendl. Míňanie virtuálnych frankov môže byť pre veľa ľudí jednoduchšie ako míňanie frankov fyzických. Ani to ale podľa neho dostatočne nevysvetľuje, prečo spoločnosť dáva prednosť hotovosti. Je tu tiež identifikačný faktor – Švajčiari sa identifikujú s hotovosťou čiastočne kvôli tomu, ako sa sami vidia. Je to národ, ktorý si cení súkromie a nemá rád, keď sa mu hovorí, čo má robiť. Považujú sa za odlišných od svojich európskych susedov a starostlivo chránia tradície, ktoré ich odlišujú – napríklad jazyky, politický systém a mena.

Susedné krajiny poukazujú na to, že bankovky s vysokou hodnotou pomáhajú zločincom legalizovať peniaze z trestnej činnosti a krajiny eurozóny sa už dohodli, že ich centrálne banky prestanú tlačiť nové bankovky v hodnote 500 eur, aby pomohli trestnú činnosť obmedziť. Bankovky vysokej hodnoty uľahčujú aj výber veľkých súm z bankových účtov, zvlášť ku koncu roka, kedy Švajčiari musia vykazovať svoj majetok na bankových účtoch.

Fritz Zurbrügg z centrálnej banky odmieta myšlienku, že by zločinci tisícfrankovú bankovku používali častejšie ako iné bankovky. Pripúšťa ale, že dôvodom vyššieho dopytu po hotovosti v období Vianoc môžu byť podľa štúdie aj iné faktory ako nákupy, napríklad aj možné daňové úniky.

Riaditeľ štúdií z Inštitútu digitálneho podnikania pri vysokej škole HWZ v Zürichu Patrick Comboeuf si myslí, že časom sa aj Švajčiari odklonia od hotovosti. V súčasnosti si však stále veľa Švajčiarov cení anonymitu a slobodu, ktoré im poskytujú peniaze.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #švajčiarsky frank #bankovka